Ciasto na Święta? Spokojnie! Udekoruj w ten sposób i masz idealny deser na świąteczny stół

Bábovka nie jest tradycyjnym deserem bożonarodzeniowym, ale to nie znaczy, że nie może zabłysnąć podczas świąt. Wystarczą proste dodatki, owoce i gałązka rozmarynu. Czy spróbujesz?

Krótkie podsumowanie artykułu

  • Tort o tematyce bożonarodzeniowej charakteryzuje się świeżym smakiem i atrakcyjnym wyglądem dzięki cytrynowej polewie i dekoracjom.
  • Przepis obejmuje klasyczne składniki z dodatkiem skórki pomarańczy i cytryny oraz cynamonu, ozdobione czerwonymi jagodami i rozmarynem.
  • Przygotowanie jest proste, z naciskiem na stopniowe dodawanie składników i dokładne wyrabianie ciasta, aby uzyskać puszysty efekt.

To podsumowanie zostało wygenerowane przy użyciu sztucznej inteligencji i jest sprawdzane przez redaktorów.

Tort o tematyce bożonarodzeniowej świetnie sprawdzi się na śniadanie, do kawy oraz jako poczęstunek podczas świątecznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Docenią to nawet ci, którzy nie przepadają za słodyczami – dzięki cytrynowej polewie są świeże i nie będą po nich takie „za słodkie”. I wygląda naprawdę pięknie.

Jak to zrobić?
Upiecz bábovkę według swojego ulubionego przepisu lub zainspiruj się naszym na końcu tego artykułu. Cynamon, skórka cytryny i pomarańczy nadają ciastu świąteczny charakter, można dodać także kakao lub przyprawy piernikowe. Biały lukier na ciasto możesz przygotować po prostu z cukru pudru i soku z cytryny – dokładne proporcje podane są w przepisie.

Do dekoracji potrzebne będą dowolne czerwone owoce, np. granat, żurawina czy porzeczka, można też użyć suszonych truskawek, malin lub wiśni. I do tego coś zielonego – najlepiej wygląda świeży rozmaryn, na przykład posiekane pistacje. Można go uzupełnić suszonymi plasterkami pomarańczy, kandyzowanymi owocami lub wiórkami czekolady.

Ciasto świąteczne

Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
2 szklanki półgrubej mąki
1 szklanka cukru
½ szklanki mleka
160 g masła
4 jajka
½ torebki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
½ łyżeczki suszonej skórki cytryny
1 łyżeczka mielonego cynamonu
masło i gruba mąka do wysmarowania formy

Do lukru i dekoracji:
150 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
owoce czerwone (granat, porzeczka, suszone maliny lub truskawki…)
świeży rozmaryn

Przygotowanie:
1) Wyjmij wszystkie składniki z lodówki co najmniej 30 minut wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2) Ostrożnie oddziel żółtka od białek. Mąkę przesiać (lub dobrze wymieszać) z proszkiem do pieczenia. Formę do ciasta wysmaruj masłem i posyp grubą mąką. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
3) Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło i cukier ubić na gęstą, białą pianę. Następnie stopniowo dodawać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz cynamon. Na koniec ostrożnie dodaj białka – delikatnie owiń je ciastem, aż się połączą.
4) Natychmiast wlać ciasto do natłuszczonej i wypełnionej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
5) Piec 45-55 minut – dokładny czas zależy od piekarnika i wielkości formy. Przed końcem pieczenia wbijamy w ciasto patyczek. Jeśli wilgotne okruchy nie przyklejają się do niego, jest pieczone.
6) Gotowe ciasto odstaw na 3 minuty, a następnie za pomocą talerza wyjmij je z formy. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
7) Ubij trzepaczką cukier puder i sok z cytryny z białą błyszczącą polewą. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać cukru, jeśli jest gęste, rozcieńczyć sokiem z cytryny. Gotową polewą wylewamy na ciasto i dekorujemy powierzchnię owocami oraz gałązkami rozmarynu.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *