Ciasteczka posypane czekoladą. Przepis o smaku dzieciństwa

Ciasteczka posypane to część deserów, które w przeszłości przygotowywały mamy lub babcie. Były niezastąpione na półmiskach świątecznych słodkości. Jeśli chcesz przenieść smak dzieciństwa na świąteczny stół lub inną okazję, proponujemy Ci przepis na ciasteczka posypane czekoladą.

Rum jest idealnym aromatem do takich ciastek / Shutterstock

To bardziej szczególna odmiana słynnych ciastek o smaku dzieciństwa. Do ich przygotowania potrzebna jest maszynka do mielenia i specjalny kształt do ich formowania. W przypadku braku specjalnego kształtu można za pomocą widelca narysować paski na uformowanych ciasteczkach.

Ciasto na te ciasteczka tradycyjnie przygotowywane jest ze smalcu. Ale można go zastąpić tłustym, wysokiej jakości masłem. Oprócz masła składnikami nadającymi kruchości ciastkom są śmietana i soda oczyszczona. Dzisiejszy przepis różni się od klasycznego dodatkiem kakao do ciasta i polewą czekoladową.

Odkrył także posypane ciasteczka, jakie robiły jego mama i babcia. Na wersję biszkoptową posypaną czekoladą podajemy szczegółowy przepis poniżej.

Sposób przygotowania

Ciasto na ciasteczka przygotowuje się w taki sam sposób, jak miękkie ciasto na blachy, na nadziewane orzechy lub inne ciasteczka. Ilości i niektóre składniki różnią się. Nie wymaga nadmiernego ugniatania, ale wymaga trochę czasu chłodzenia, aby można było go łatwo formować.

Odkryj także ciekawy przepis na .

Jak zrobić ciasto na ciasteczka czekoladowe

Do miski miksera włóż miękkie masło z cukrem pudrem i miksuj, aż uzyskasz kremową kompozycję. Do masy dodawać po jednym jajku, następnie śmietanę i esencję.

Dobrze zhomogenizować kompozycję, następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę wraz z kakao i wodorowęglanem sodu. Zagniataj ciasto aż będzie zwarte i będzie odchodzić od miski miksera lub rąk, jeśli wyrabiasz ręcznie. Miękkie ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Gdy ciasto odpocznie, przygotuj siekacz i przymocuj do niego specjalną formę do krakersów. Przygotuj także dużą blachę do pieczenia, w której ułóż papier do pieczenia i włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

Odłamuję kawałek ciasta i dodaję go do miski maszynki. Włącz maszynę i pozwól, aby ciasto przeszło przez formę odrywając paski o długości około 7-8 cm. Ciastka układać na blasze do pieczenia w odległościach około 1 cm od siebie.

Następnie włóż blachę do piekarnika i piecz ciasteczka przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Aby przygotować, podgrzej śmietankę do temperatury bliskiej wrzenia i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj aż się rozpuści i uzyskasz jednorodną kompozycję.

Pozostaw ciasteczka do ostygnięcia, a następnie posmaruj je czekoladą na końcach. Połóż pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady na drucianej kratce, aż lukier stwardnieje. Następnie można je umieścić w metalowych lub kartonowych pudełkach z dołączonymi pokrywkami. Można je przechowywać do dwóch tygodni w chłodniejszym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *