Jedna z podstawowych potraw w wielu przepisach, ale czy wiesz, że jest jedną z najbardziej ryzykownych ze wszystkich?
W szerokim świecie kuchni włoskiej Istnieją setki przepisów, w których podstawą jest bulion warzywnyten płyn otrzymywany z gotowanych warzyw to prawdziwy eliksir zdrowia, który nada risotto i wielu innym przetworom niepowtarzalny i niezastąpiony smak. Jednak naprawdę często zdarza się, że przygotowując nasz bulion warzywny, którego przygotowanie spędzamy godzinami, zdajemy sobie sprawę, że dajemy go za dużo i przez to zostaje nam trochę resztek; w takich przypadkach jednak musimy bądź bardzo ostrożny, jeśli zdecydujesz się go zatrzymać.
Konserwowanie żywności to zawsze delikatny temat, ale tym bardziej, gdy mówimy o bulionie warzywnym, ten odżywczy płyn tak naprawdę służy nie tylko nam, ale także bakteriom, które mogą namnażać się w tym bulionie korzystnych składników i przedostawać się do środka. krótki czas niebezpieczny dla naszego zdrowia, przed przystąpieniem do konserwacji należy zatem bardzo uważać i przestrzegać pewnych zasad.
Z bulionem warzywnym należy zachować ostrożność, gdyż nieprawidłowe jego przechowywanie grozi niebezpiecznym zatruciem pokarmowym
Nadmiar bulionu warzywnego może być jednak zasobem, który możesz wykorzystać, kiedy go potrzebujesz i nie masz czasu na przygotowanie tego pracochłonnego składnika. Przede wszystkim po przygotowaniu bulionu będziemy potrzebować zrozumieć, kiedy zamierzamy go użyćprzewidywanie tego przygotowania jest przydatne, ale dobrą zasadą jest użycie go pośmiertnie nie przekraczać trzech dni od daty przygotowania.
Aby nasz rosół pozostał świeży i zdrowy nie byłoby w tym nic złego zamknięte w hermetycznym pojemniku i od razu po zastygnięciu wkładamy do lodówki. Jeśli chcemy zachować go na dłużejjednak nie jest to praktyka najbardziej zalecana, bulion warzywny jest w rzeczywistości idealną pożywką dla drobnoustrojów i bakterii i jako taki nie może być utrzymywany przez dłuższy czas, chyba że zamrożenie tego.
Zamrażaj bulion bez ryzyka
Istnieje kilka sposobów na zamrożenie bulionujeśli chcesz użyj butelki musimy dobrze pamiętać, że płyn ten po zamrożeniu rozszerzy się, dlatego będziemy musieli pozostawić niezbędną przestrzeń, aby zapobiec eksplozji naszych butelek. Inną alternatywą jest użycie zamiast tego pojemnik do robienia lodu, w ten sposób będziemy mieli wygodne porcje, które wykorzystamy w razie potrzeby, aby nadać smaku wielu przetworom.
Jednak nawet stosując metodę zamrażania lepiej byłoby nie przekraczać czasów zużyć w ciągu 3 miesięcy maksymalnie będziemy musieli skonsumować nasz produkt, w przeciwnym razie lepiej byłoby go wyrzucić, aby uniknąć ryzyka. . Jednak poświęcając trochę uwagi, z pewnością będziemy mogli skorzystać z tego eliksiru, który może poprawić nasze trawienie i dodać do naszej diety ważne witaminy i minerały.
Używanie własnego bulionu warzywnego z dużą ostrożnością i cierpliwością to dodatkowy akcent promujący smak i dobre samopoczucieJednakże właściwa obróbka i przechowywanie tego produktu to jedyne środki ostrożności, jakie należy bezwzględnie podjąć, aby cieszyć się wyłącznie tym, co najlepsze.