Rozpad masy kostnej może wynikać nie tylko z niedostatecznego spożycia wapnia, ale także witaminy D. Na to zwrócił uwagę Departament Promocji Zdrowia i Edukacji Zdrowotnej Słowackiego Urzędu Zdrowia Publicznego. Wapń i witamina D są wspólnie odpowiedzialne za mocne i zdrowe kości. Dlatego ostrzega, że ludzie powinni dbać o swoje wystarczające zapasy.
Według ekspertów dorośli powinni przyjmować od 1000 do 1200 miligramów wapnia dziennie. „Zazwyczaj odpowiednio skomponowaną dietą można zapewnić organizmowi odpowiednią podaż wapnia. Pokarmy bogate w wapń to mleko i jego przetwory, ryby, mak, orzechy, soja, niektóre wody mineralne oraz dużo warzyw i owoców. zbliżony.
W przypadku witaminy D zalecana dzienna dawka dla osób dorosłych waha się od 800 do 1000 IU. „Witamina D jest niezbędna do sprawnego wchłaniania i wykorzystania wapnia w organizmie, a co za tym idzie do prawidłowej budowy kości. Bez niego kości osłabiają się pomimo wystarczającego spożycia samego wapnia.” wyjaśnione. Źródłem witaminy D jest na przykład odpowiednie przebywanie na słońcu lub jedzenie ryb.
Według departamentu należy zadbać o wspieranie zdrowia kości już we wczesnym dzieciństwie. „Im więcej masy kostnej uzyska dana osoba przed ukończeniem 30. roku życia, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo, że z biegiem lat zmierzy się z osteoporozą i jej konsekwencjami” – dodał. wyjaśnił.
Odpowiednia profilaktyka to między innymi aktywność fizyczna dostosowana do wieku czy stanu zdrowia. „Najlepsze są chodzenie, które zwiększa gęstość kości i pływanie, które zwiększa masę mięśniową i poprawia koordynację mięśni, zmniejszając ryzyko upadków i kontuzji” on dodał.
Jednocześnie eksperci zalecają ograniczenie picia kawy i alkoholu oraz niespożywanie nadmiernych ilości mięsa, soli i cukru. „Utrzymuj optymalną masę ciała. Niska masa ciała, czyli niedożywienie (BMI < 18,5), jest czynnikiem ryzyka rozwoju osteoporozy.” dodali.