Bożenarodzeniowy francuski kogut z pomarańczami i winem

Czego potrzebujesz: 2 małe koguty (ich łączna waga wynosi około 1 kg); 2 pomarańcze; 2 łyżki stołowe. dżem ze skórki pomarańczowej; kilka gałązek świeżego tymianku

Na marynatę: 1 łyżka. Musztarda Dijon; 500 ml świeżego soku pomarańczowego; sok z 1 cytryny; 1 łyżka. suszone oregano; 2 łyżki stołowe. ocet balsamiczny; 50 ml czerwonego wina; 2 ząbki czosnku, wyciśnięte; 2 łyżki stołowe. Oliwa z oliwek; pieprz; sól

Kabile Syrah Reserve Piękny, ciemny rubinowy kolor. Wino ma fascynujący bukiet owocowy z eteryczną dojrzałością barrique. W smaku wyczuwalna wiśnia i jagoda. Smak zachwyca obszernym początkiem, dobrą strukturą i długością, soczystą miękkością i apetycznym finiszem. Wino kusi samo, jak i do wieprzowiny, jagnięciny, wołowiny, dziczyzny, grilla, wybranych wędlin i twardych serów. Temperatura serwowania 16-18°C.

Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wszystkie składniki marynaty umieścić w głębokiej misce i bardzo dobrze wymieszać. Lekko posolić koguty zarówno na zewnątrz, jak i w jamie brzusznej. Włożyć je piersią do dołu, przykryć i wstawić do lodówki na około 24 godziny, a po pierwszych 12 godzinach obrócić koguty na drugą stronę, aby również dostały się na drugą stronę. Nasmaruj patelnię ceramiczną niewielką ilością oleju. Pomarańcze pokroić w koła o grubości około 10 mm. Przykryj nimi dno patelni. Połóż koguty na wierzchu patelni. Posmaruj je ze wszystkich stron konfiturą ze skórki pomarańczowej, polej marynatą. Połóż na nich pozostałe plasterki pomarańczy i kilka gałązek tymianku. Przykryj blachę folią do pieczenia i włóż do piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut, następnie zdejmujemy folię, zmniejszamy piekarnik i pieczemy do momentu, aż mięso będzie gotowe i będzie ładnie złocista skórka. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Więcej przepisów na świąteczny stół znajdziesz na stronie .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *