Kiedy myślimy o „berberysie”, zwykle przychodzą nam na myśl kwitnące gałęzie jabłoni na przedświątecznym stole, jednak berberys to zioło uważane przez ogrodników za uciążliwy chwast, które można wykorzystać również jako zimowe źródło witaminy C.
Berberys pospolity (Barbarea vulgaris)
Zioło z rodziny krzyżowych, które pochodzi z Europy, ale rośnie także w Turcji, na Kaukazie, w Ameryce Północnej i północnej części Afryki, a także zostało sprowadzone do Australii.
Jest to roślina wieloletnia, czasami zaledwie dwuletnia, która w pierwszym roku po wysiewie wytwarza jedynie bogatą rozetę świeżych zielonych liści i dopiero w drugim roku, wczesną wiosną, od około kwietnia do czerwca, kwitnie jasnożółtym kolorem. kwiaty. Kwiaty zapylane są przez pospolite owady, które lubią zjadać nektar z kwiatów, ale przy złej pogodzie berberys również ulega samozapyleniu. Berberys rozprzestrzenia się bardzo szybko, gdyż pojedyncza roślina może wyprodukować do 10 000 drobnych nasion. Jednak berberys bardzo łatwo rozmnaża się przez pędy korzeniowe, ale także przez kawałki korzenia, jeśli uznasz tę roślinę za chwast i spróbujesz wyciągnąć ją z trawnika lub kwietnika. Jednak pomimo bardzo łatwego rozmnażania berberys nie jest uważany za bardzo trudny chwast, wręcz przeciwnie, jest dobrą rośliną nektarową i zapylającą dla pszczół i trzmieli.
Barborka dorasta do wysokości 30–60 cm. Rośnie najczęściej na glebach wilgotniejszych, w półcieniu, ale także w pełnym słońcu, gdzie jednak jest znacznie mniejsza.
Berberys pospolity można spotkać w naszej naturze najczęściej na glebach wilgotnych, w miejscach nasłonecznionych i półcienistych. Na glebach znacznie suchych, na gruzach i przydrożach berberys rośnie tylko mniejszy, ze znacznie mniejszymi liśćmi i uboższymi kwiatami.
Lecznicze działanie berberysu
-
Reguluje apetyt, jest wskazany przy anoreksji i utracie apetytu.
-
Ma właściwości moczopędne, stosowany jest jako środek moczopędny.
-
Ma także działanie detoksykujące.
-
Liście można stosować jako szybką, naturalną łatkę na drobne urazy i otarcia skóry.
-
Liście ze względu na dużą zawartość witaminy C nadają się na sałatki zimowe i wiosenne, gdyż można je zbierać w ogrodzie i na łące nawet pod śniegiem.
-
Ma wysoką zawartość prowitaminy A.
Zastosowanie berberysu w kuchni
Przede wszystkim w przeszłości dość gorzkie, lekko pikantne liście berberysu dodawano do świeżych sałatek na zimę, a liście przygotowywano nawet jako dodatek podobny do gotowanej kapusty. Można też drobno posiekać berberys do zupy i gotować około 3-5 minut. Barborka straci w ten sposób goryczkę, a jej smak znacznie się poprawi. Jadalne są także małe pączki berberysu, można je dodawać do sałatek i ozdabiać gotowane potrawy.
Jak uprawiać berberys jako warzywo
Przede wszystkim w Internecie można nawet kupić nasiona tej zachwaszczonej rośliny. Wysiewa się go w domu za oknem od marca do maja, na zewnątrz w kwietniku w pełnym słońcu od maja do lipca. Uprawiając berberys jako warzywo, lepiej uszczypnąć kwiaty, aby roślina nie osłabła.