Czy wiesz, że ma znaczenie jaki kolor gąbki kupisz do kuchni? Okazuje się, że kolor jest powiązany z materiałem, z którego wykonany jest grzyb.
Chodzi o kolor tej twardszej części – tej, w której zwykle zmywamy naczynia zaschnięte i przypalone. Nazywa się scotch-brite i jest wykonany z grubych włókien przyklejonych do podstawy – bardziej miękkiej części.
Kiedy grzyb jest zielony
Gąbka z zieloną częścią ścierną przeznaczona jest do czyszczenia ciężkich zabrudzeń, przypalonych patelni, garnków… Należy jednak zachować ostrożność – twardy materiał może porysować niektóre powłoki. Nie zaleca się stosowania go do naczyń z powłoką nieprzywierającą, naczyń emaliowanych, szkła.
Gdy grzyb jest czerwony
Czerwony kolor jest oznaką średniotwardego nalotu na gąbce. Czyści uporczywy brud i suchą żywność, nie uszkadzając ani nie zarysowując naczyń.
Gdy grzyb jest żółty
Dostępne są gąbki w tym kolorze do czyszczenia delikatnych powierzchni, na przykład naczyń szklanych lub szklanek. Materiał żółtej gąbki jest delikatny dla naczyń i można go często używać.
I wreszcie: gąbka kuchenna jest jedną z największych pożywek dla bakterii. Zmieniaj go często lub gotuj.