Czas gotowania: 1 godzina i 30 minut
rodzaj dania: Deser
kuchnia: amerykańska
Babka to bardziej wyjątkowe, bogatsze i bardziej aromatyczne ciasto, pierwotnie przygotowywane w gminach żydowskich. Dziś występuje na całym świecie i ma kilka odmian.
Babka to bardziej wyjątkowe, bogatsze i bardziej aromatyczne ciasto / Shutterstock
Babka nie była zbyt popularnym deserem dwie dekady temu. Jednak odcinek Seinfelda zwrócił na to uwagę ludzi. W jednej ze scen Jerry i Elaine naśmiewali się ze słynnej babki cynamonowej, nazywając ją „mniejszą babką”.
Od 1994 roku, kiedy wyemitowano odcinek, do dziś wielu cukierników przygotowało ten deser i odcisnęło piętno na oryginalnym przepisie. Tym samym babka dotarła wszędzie, jednak daleko jej do przygotowania, które pojawiło się w Europie Wschodniej.
Sposób przygotowania
Na ciasto do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże i sól i wymieszać mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta lub ręcznie.
Jak przygotowujesz ciasto?
Po homogenizacji dodać jajka i wodę i miksować na średnich obrotach przez 2-3 minuty. następnie dodawaj masło, po kilka kostek na raz, miksując na średniej prędkości aż do połączenia. Miksuj jeszcze około 10 minut na średnich obrotach, aż ciasto będzie całkowicie gładkie, elastyczne i błyszczące.
Posypanymi mąką dłońmi przenieś ciasto do dużej, naoliwionej miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej pół dnia lub na noc. Następnie pozostaw w temperaturze pokojowej, aż będzie można z nim łatwo pracować, czyli na 30–60 minut.
Dwie formy do ciasta wysmaruj olejem, a spód i boki każdej z nich wyłóż papierem pergaminowym. Odsuwają się na bok.
Jak przygotować nadzienie babka
Aby przygotować nadzienie, w średnim rondlu umieść czekoladę, masło, gęstą śmietankę, kakao, cukier i sól i zagotuj na umiarkowanym ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a kompozycja całkowicie się ujednolici. Następnie przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.
Jak uformować cozonac
Ciasto podzielić na pół. Weź jedną stronę i rozwałkuj wałkiem na posypanej mąką powierzchni. Uformowano prostokąt o wymiarach 40×30 cm. Ułóż ciasto tak, aby dłuższy bok znajdował się najbliżej. Za pomocą szpatułki rozprowadź połowę masy czekoladowej na prostokącie.
Obiema rękami zwiń prostokąt, zaczynając od najbliższego dłuższego boku i kończąc na drugim dłuższym końcu. Naciśnij, aby zamknąć koniec, a następnie obiema rękami spłaszcz, aby wyglądał jak bułka. Umieszcza się go na tacy lutem skierowanym w dół.
Za pomocą ząbkowanego noża delikatnie przekrój bułkę wzdłuż na pół, zaczynając od góry i kończąc na lepkiej stronie, dzieląc bułkę na dwie długie, równe połowy, tak aby na całej długości były widoczne warstwy ciasta i nadzienia.
Rozciętymi stronami skierowanymi do góry, delikatnie ściśnij jeden koniec każdej połówki, a następnie unieś prawą połowę nad lewą. Powtórz ten proces, ale tym razem unieś lewą połowę nad prawą, aby utworzyć prosty dwużyłowy warkocz.
Delikatnie ściśnij drugie końce tak, aby obie połówki pozostały splecione w warkocz, pokazując nadzienie na górze. Ostrożnie ułóż na tacy. Przykryj luźno plastikową folią i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 60-90 minut lub do momentu, aż prawie podwoi swoją objętość. Powtórzyć z drugą połową ciasta.
Jak długo pieczesz babkę
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Umieścić blachy na środkowej półce piekarnika. Pozostawić do pieczenia na 30-35 minut, aż wierzch się zarumieni.
Gdy babki są w piekarniku, przygotuj syrop. W małym rondlu, na średnim ogniu, zagotuj wodę i cukier. Gdy tylko cukier się rozpuści, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Zaraz po wyjęciu babki z piekarnika posmaruj ją całym syropem, nawet jeśli wydaje się, że jest go dużo. Pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe, wyjąć z patelni i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Babka w gminach żydowskich
jak wiemy, pojawiło się, jak pisze Gil Marks, na początku XIX w. Gospodynie domowe smarowały ciasto pozostałe po innym tradycyjnym deserze, chałce, konfiturą lub cynamonem, rozwałkowywały i pieczono razem z chlebem.
„Babka” tłumaczy się jako „babcia” i wiąże się z tym, że to oni na ogół piekli deser.
„W przeciwieństwie do babki robionej poza społecznościami żydowskimi, bogatej w masło, oryginalne wersje były zwykle „parowane” przy użyciu oleju”. Były „twardsze i nieco bardziej suche niż muffinka”. został wprowadzony przez Żydów w USA w połowie XX wieku. Dla Żydów żywność jest „parve”, jeśli nie zawiera mięsa ani nabiału.
Zmiany w przepisie
Dodano masło, aby nadać deserowi inną konsystencję, aby bardziej przypominał ciasto, a nie chleb jak w oryginalnej wersji.
Popularność babki wzrosła w 2013 roku, kiedy w Nowym Jorku otwarto popularną izraelską piekarnię Breads Bakery, sprzedającą babkę. Piekarnia zaprosiła do spróbowania deseru wpływowych osobistości kulinarnych i dziennikarzy z Nowego Jorku.
uważał ją za najlepszą babkę w mieście. Breads Bakery sprzedała od kilkudziesięciu babek dziennie do tysięcy babek dziennie. W tym samym czasie popularność Instagrama wzrosła i stała się idealnym medium do zaprezentowania piękna babki.
Babka z pysznymi warstwami czekolady i owoców wyglądała świetnie na zdjęciach. Jej wygląd sprawił, że stała się ulubienicą mediów społecznościowych na całym świecie.
Inne odmiany babki
Istnieje również polska wersja babki, czyli słodkiego ciasta na bazie drożdży, rodzynek lub innych suszonych owoców i cytrusów, maczanego w brandy lub rumie.
W odróżnieniu od babki czekoladowej czy cynamonowej pieczonej w formie bochenkowej, babkę polską piecze się w kształcie bułki. Zwykle przygotowuje się go na Wielkanoc, ale można go spożywać przez cały rok.