Babcine przepisy na sprzątanie kuchni sprawdzają się. Wiodącą rolę odgrywają ocet, soda oczyszczona, cytryna i rozmaryn

Praktyczne, a przy tym tanie były środki, którymi za czasów naszych prababć używano środków do sprzątania kuchni. Zostały przygotowane w domu i nie zawierały środków chemicznych. Inspirujemy się sprawdzonymi przepisami i przygotowujemy delikatne środki czystości lub bezpośrednio korzystamy ze składników, które na pewno każdy ma w domu. Ocet jest na pierwszym miejscu, dobrymi pomocnikami są soda oczyszczona, cytryna lub rozmaryn. Więc zróbmy to!

Kuchnia jest sercem każdego gospodarstwa domowego i życia rodzinnego. Musimy go często czyścić, ponieważ czystość jest niezbędna podczas pracy z żywnością. Zakupione środki czyszczące i dezynfekujące z pewnością są bardzo skuteczne, ale wiele rzeczy, które na co dzień mamy w domu, również świetnie się sprawdza. Jeśli np. musimy coś umyć, wytrzeć, wyczyścić, zdezynfekować, dobrze nam posłuży ocet rozcieńczony wodą i olejkiem z drzewa herbacianego w sprayu.

Uniwersalny środek myjąco-dezynfekujący

Surowy materiał

  • 500 ml octu (najlepiej białego)

  • 30 kropli

  • 250 ml przegotowanej zimnej wody lub wody destylowanej

  • lub 4 czubate łyżki

metoda

Ocet zmieszaj z wodą i olejkiem z drzewa herbacianego, dobrze wstrząśnij i wlej do opryskiwacza.Jeśli chcemy zwiększyć skuteczność roztworu, dodaj do niego 4 łyżki sody oczyszczonej – pozwól mieszaninie zabulgotać. Następnie wlej do spryskiwacza.

Używać

Ten uniwersalny środek pomoże Ci utrzymać ją w czystości, ale także sprawi, że w kuchni będzie przyjemnie pachnieć. Myje, czyści i dezynfekuje meble kuchenne, kuchenkę, lodówkę, kafelki, zlew, dobrze czyści kran. Wystarczy spryskać powierzchnię i przetrzeć szmatką.

Praktyczne chusteczki dezynfekujące

Surowy materiał

  • 200 ml wody destylowanej

  • 50 ml octu

  • 15 do 20 kropli olejku eterycznego (eukaliptusowego, cytrusowego lub z drzewa herbacianego)

metoda

Przygotujemy zamykany pojemnik (pudełko). Ze starych bawełnianych t-shirtów wycinamy ściereczki według wielkości pojemnika i układamy je w pudełku. Zmieszaj wodę z octem i olejkiem eterycznym. Wlewamy go do pudełka, dobrze zamykamy i pozwalamy, aby ściereczki nasiąkły. Używamy go stopniowo. Zawsze po użyciu możemy wyprać serwetki w zwykłym praniu i powtórzyć proces jeszcze raz.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ:

Ocet rozmarynowy

Surowy materiał

  • 500 ml białego octu

  • 5 do 6 gałązek świeżych

metoda

Rozmaryn pokroić, zalać octem, całkowicie zanurzyć i pozostawić na co najmniej dziesięć dni do maceracji. Następnie odcedź.

Stosowanie

Ocet rozmarynowy działa jako delikatny środek dezynfekujący i czyszczący powierzchnie kuchenne. Doskonale nadaje się do wycierania szafek kuchennych, lodówek oraz mycia płyt jazzowych, szklano-ceramicznych i blatów roboczych.

Cytryna na kamień

Surowy materiał

metoda

Kiedy woda jest podgrzewana w czajnikach, osadza się w nich kamień, co z biegiem czasu negatywnie wpływa na wydajność urządzenia. Obraną skórkę z cytryny wrzucamy do czajnika, zalewamy roztworem wody z octem i doprowadzamy do wrzenia. Pozwolimy mu ostygnąć. Powtarzamy od trzech do pięciu razy z rzędu, aż osad się rozluźni. Następnie opłucz czajnik czystą wodą.

Pasta do czyszczenia piekarnika

Surowy materiał

  • 5 łyżek

  • 4 łyżki octu

  • 5 kropli soku z cytryny

metoda

W misce wymieszaj sodę oczyszczoną, ocet i sok z cytryny na delikatną pastę. Nałóż pastę na zabrudzone powierzchnie piekarnika i pozostaw na około 20 minut, nie włączając piekarnika. Pastę nakładamy wyłącznie na powierzchnie, a nie na wężownice termiczne. Na koniec wytrzyj pastę z piekarnika wilgotną szmatką. Można też spryskać piekarnik octem rozmarynowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *