Aronia działa cudownie na przeziębienia, stres, zmęczenie i starzenie się

To czas zbiorów dobrych, pięknych i uzdrawiających owoców – takich jak owoce aronii czy jarzębiny czarnej, które należą do małych cudów. Czemu nie, skoro te maleńkie czarne kuleczki pomagają np. na nadciśnienie, cholesterol, stres i zmęczenie, spowalniają starzenie się, a przede wszystkim zwalczają choroby wywołane przeziębieniem. Możemy delektować się nimi na przykład z kroplą miodu, przygotować herbatę lub syrop na zimno.

Przyroda późnego lata i jesieni oferuje mnóstwo okazji do zbierania owoców leczniczych, zaczynając od , a kończąc na . Nie możemy zapomnieć także o owocach

Jak uprawiać aronię

Ciemne owoce lub aronia lub często uprawiane jako

  • Aronia dorasta do około dwóch metrów i każdy może ją mieć w swoim ogrodzie. Nie rośnie tylko na bardzo ciężkich glebach gliniastych lub piaszczystych.

  • W celu pełnego dojrzewania owoców zaleca się sadzenie krzewów aronii w miejscach jasnych i słonecznych.

  • Nie przycinamy krzewu nadmiernie, gdyż najwięcej owocuje na końcach gałęzi.

Na co pomaga aronia?

Aronia pomaga nam utrzymać dobrą kondycję. „Owoce charakteryzują się wysoką zawartością flawonoidów, witamin A, K, C i E, jodu i antocyjanów, czyli wysoce skutecznych substancji bioaktywnych. W ten sposób jarzębina czarna w naturalny sposób pomaga wzmocnić naszą obronę przed wirusami i bakteriami, działa zapobiegawczo przeciwko grypie i przeziębieniom. zielarz Martin Kolár mówi o leczniczym działaniu aronii i kontynuuje: „Działają pozytywnie na krążenie krwi, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają naczynia krwionośne, odgrywają ważną rolę w profilaktyce zawałów serca, chronią organizm przed miażdżycą i chorobami związanymi z wiekiem, takimi jak cukrzyca, choroba Alzheimera, reumatyzm lub zapalenie stawów.” Aronia jest bogata w naturalny jod, dzięki czemu może regulować pracę tarczycy w obu kierunkach. Znacząco wzmacnia także układ nerwowy i psychikę, zwalcza stres i zmęczenie. W tym przypadku polecam połączyć aronię z i.” Jagody jarzębiny czarnej działają także korzystnie na oczy, regenerując siatkówkę oka podczas długotrwałej pracy przy komputerze.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Zbiór aronii

Owoce jeżyny, strąki wielkości czarnego groszku, często o matowej, woskowej powierzchni, rosną w gronach. Mają specyficzny słodko-kwaśny do lekko gorzkiego, cierpkiego smaku i zbierane są mniej więcej od września do listopada, kiedy są w pełni dojrzałe; po pierwszych kilku zamrożeniach ich smak jest mniej garbnikowy. Owoce długo pozostają dojrzałe na drzewie i nie ulegają zepsuciu, dzięki czemu możemy je zbierać stopniowo i spożywać na świeżo.

Jak przetwarzać aronię

Przygotowuje się z nich nalewki, likiery, dżemy czy wina. Jagody jarzębiny czarnej suszy się w suszarce lub w otwartym piekarniku do temperatury 50°C. Jeżyny też są dobre

  • Świeże jeżyny rozgniecione z odrobiną miodu lub zmiękczone kwaśną śmietaną to przysmak i lekarstwo w jednym.

Przepisy na aronię

Herbata z suszonych jagód aronii

Składniki

  • 1 czubata łyżka suszonych owoców aronii

  • 500 ml zimnej przegotowanej wody

metoda

Suszone czarne jagody jarzębiny zalać wodą, przykryć i pozostawić do maceracji na 8–12 godzin. Następnie możemy ją odcedzić (spęczniałe owoce aronii można zmieszać z wodą lub mlekiem i pić osobno) lub możemy zostawić w herbacie czarne jagody.

Używać

Herbatę pijemy w ciągu dnia, aby poprawić krążenie krwi, wzmocnić naczynia krwionośne i zwiększyć odporność w sezonie jesiennym, kiedy szerzą się przeziębienia.

Domowa nalewka z aronii

Składniki

  • 1 część świeżych, dojrzałych jagód aronii

  • 3 części wódki lub wina śliwkowego

metoda

Czarne jagody (możemy je trochę rozgnieść) zalewamy alkoholem, zamykamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na co najmniej trzy tygodnie. Wstrząsaj mieszaniną co drugi dzień. Następnie odcedź i rozlej do zamykanych butelek.

Używać

Stosujemy 15-20 kropli, maksymalnie trzy razy dziennie. Preparat pomaga przy cukrzycy, wzmacnia elastyczność naczyń krwionośnych i działa przede wszystkim jako profilaktyka chorób wywołanych przeziębieniem.

Pieczony dżem aroniowy

Składniki

  • 1 kg oczyszczonych owoców aronii

  • 500 g cukru

Przygotowanie

Umieść jeżyny w naczyniu do pieczenia i przykryj cukrem. Piecz je powoli w piekarniku nagrzanym do około 70˚C, aż puszczą sok. Często dokładnie je mieszamy. Jeśli są zbyt suche, można je podlać odrobiną wody (maks. 200 ml), aby się nie przypaliły. Gdy tylko wypuści sok, napełnij szklankę mieszanką, zamknij ją i sterylizuj przez około 15 minut w temperaturze 90°C. W sezonie grypowym jemy głównie dżemy, aby wzmocnić odporność.

Likier jeżynowy

Składniki

  • 1 kg oczyszczających świeżych czarnych jagód

  • 1 litr wódki lub domowego sznapsa

  • 1 kg cukru

  • 1 litr wody

Przygotowanie

Aronię przełóż do szklanych butelek, zalej alkoholem, przykryj i odstaw na dwa-trzy tygodnie do maceracji na zimno. Codziennie dokładnie wstrząsaj. Następnie zagotować wodę z cukrem i ostudzonym roztworem cukru zalać jagody jarzębiny. Przykryj i odstaw na kolejne dwa tygodnie, codziennie ponownie mieszając. Następnie przecedź likier do butelek i przechowuj na zimno.

Używać

Stosujemy go jako lek na stres i zmęczenie rano lub wieczorem, zawsze zażywamy shot przed posiłkiem.

MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:

Zimny ​​syrop z aronii

Składniki

  • 2 kg oczyszczonych owoców aronii

  • 80 g kwasku cytrynowego lub świeżo wyciśnięty sok z 4 dużych cytryn

  • 2-3 kg cukru

Przygotowanie

Umieść czarne jagody w czterolitrowej butelce. Dodać kwasek cytrynowy lub sok z cytryny i zalać wodą aż po szyję. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do maceracji na zimno przez co najmniej 36, a maksymalnie 42 godziny. Następnie odcedzamy, wyciskamy owoce. Odmierz sok – zmieszaj 1 kg cukru w ​​1 litrze soku. Pozwól, aby cukier całkowicie się rozpuścił, od czasu do czasu mieszając. Może to zająć około dwóch godzin. Gotowy syrop jeżynowy rozlać do butelek i przechowywać w lodówce.

Używać

W okresach wzmożonej zachorowalności na przeziębienia stosujemy 1 łyżkę syropu na szklankę wody 3 razy dziennie. Syrop doskonale nadaje się do herbaty i lemoniady.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *