Anyż Bedrník znany jest przede wszystkim jako aromatyczna przyprawa o wyraźnym, korzenno-słodkim smaku. Anyżowy zapach przypomina lukrecję. Ale anyż ma również wspaniałe działanie lecznicze. W medycynie ludowej napar anyżowy stosowany jest zwłaszcza przy problemach z trawieniem oraz w celu ułatwienia odkrztuszania kaszlu. Tlące się nasiona anyżu pomagają na bóle głowy.
to jednoroczne zioło aromatyczne spokrewnione z f, a. Kwitnie latem drobnymi białymi kwiatami i dorasta do wysokości do 60 cm. Cała roślina ma ciekawy, mocny, aromatyczny zapach. Zielonoszare, szaro-żółte lub szarobrązowe owoce i nasiona są używane jako przyprawy i leki.
Jaka jest różnica między anyżem a anyżem gwiazdkowatym
Anyż to zioło, które również można tu uprawiać, anyż gwiaździsty to drzewo rosnące w rejonach subtropikalnych i tropikalnych. Nasiona anyżu wyglądają trochę jak kminek, anyż produkuje znacznie większe, ciekawe nasiona, które mają kształt pięknej gwiazdy.
Efekty anyżu
Anyż Bedrník dotarł do nas z cieplejszych krajów, zwłaszcza z Egiptu, Grecji i Krety. Egipcjanie używali owoców i liści anyżu jako przyprawy i leku już około 1500 roku p.n.e., Grecy używali anyżu na kaszel, w Rzymie był poszukiwanym afrodyzjakiem, w średniowieczu w Europie używano go jako broni przeciwko Zaraza.
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
„Głównym zastosowaniem anyżu w dzisiejszej medycynie ludowej jest herbata z nasion. Herbata anyżowa jest szczególnie skuteczna w przypadku problemów trawiennych. Pozytywnie wpływa na układ trawienny, wzmacnia żołądek, wzmaga apetyt, likwiduje skurcze żołądka i nudności. Ponadto zapobiega wzdęciom i zwiększa produkcję żółci”, uprowadzony przez zielarza Martina Kolára.
CZYTAĆ:
Herbata anyżowa łagodzi również kaszel i ogólnie wspomaga zdrowie układu oddechowego. Ma przyjemne działanie rozgrzewające, które doceniamy w miesiącach zimowych i w naturalny sposób pomaga wzmocnić odporność. „Wdychanie dymu z tlących się nasion anyżu pomaga na bóle głowy. Zdecydowanie polecam wypróbować.” dostarczone przez zielarza.
Herbata anyżowa na trawienie
Składniki
-
1 łyżeczka zmiażdżonych nasion anyżu
-
150 ml gorącej wody
Przygotowanie
Nasiona anyżu (możemy je lekko zmielić) zalać wodą, przykryć i pozostawić do zaparzenia na 10-12 minut. Odpływ. Herbata smakuje lepiej, gdy jest ciepła.
Używać
Herbatkę anyżową pijemy przed posiłkami dwa razy dziennie rano i wieczorem przy problemach z trawieniem, nudnościach, utracie apetytu czy wzdęciach.
Herbata anyżowa na kaszel
Składniki
-
1 łyżka zmiażdżonych nasion anyżu
-
250 ml wody
-
miód do smaku
Przygotowanie
Anyż zalać zimną wodą, zagotować, gotować 10 minut, wyjąć i odcedzić. Dosłodzić miodem do smaku.
Używać
Herbatę pijemy ciepłą dwa do trzech razy dziennie. Herbata z miodem skutecznie pomaga na suchy kaszel i ból oskrzeli, pijemy ją trzy razy dziennie.
Jak smakuje anyż?
Anyż to jedna z najstarszych przypraw, swoim ostro-słodkim smakiem przypomina nieco lukrecję lub koper włoski.
Przyprawa anyżowa
Stosuje się nasiona całe lub mielone. Świetnie komponuje się ze słodkimi wypiekami, jest składnikiem świątecznych ciasteczek. Stosowany jest do wypieku chleba, do przyprawiania sosów, zup, różnego rodzaju ryb i mięs, do marynowania warzyw i grzybów. Anyż wchodzi w skład wielu śródziemnomorskich napojów alkoholowych, np. francuskiego pastis czy greckiego ouzo.
Domowy anyż
Składniki
-
60 g grubo pokruszonych nasion anyżu
-
skórka z 1 cytryny
-
600 ml wódki lub innego czystego alkoholu
-
1 grubo pokruszony
-
400 g cukru
-
400 ml wody
Przygotowanie
Do butelki wlać anyż, dodać otartą obieraczką skórkę z żółtej cytryny, zalać alkoholem i odstawić w temperaturze pokojowej na trzy do czterech tygodni. Codziennie potrząsamy. Cukier zagotować z wodą na syrop i ostudzić. Macerat przecedzić przez filtr do kawy i wymieszać z syropem. Rozlać do mniejszych butelek, zamknąć i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.