Amerykańscy naukowcy odcięli: To najbardziej przydatny alkohol, obniżający cholesterol i…

Doskonale wiemy, że duże ilości alkoholu są szkodliwe dla naszego zdrowia. Jednocześnie jednak lekarze nie zaprzeczają, że niektóre napoje, przy umiarkowanym spożyciu, pomagają. Na przykład wino jest uważane za najzdrowszy alkohol ze względu na zawartość przeciwutleniaczy oraz zdolność obniżania poziomu cholesterolu i ochrony serca.

Jak długo po odstawieniu alkoholu wątroba się regeneruje?

Ale według amerykańskich naukowców nie to, ale inny alkohol jest zdrowszy dla zdrowia.

Nie ulega wątpliwości, że wina musujące zawierają substancje, które mogą mieć pozytywny wpływ na niektóre aspekty zdrowia człowieka. Jednak szkody spowodowane alkoholem i innymi substancjami zawartymi w tym napoju znacznie przewyższają korzyści, a dziś eksperci Światowej Organizacji Zdrowia twierdzą, że nie ma bezpiecznej dawki napojów alkoholowych.

Szampan – korzyści i szkody dla zdrowia

Na przykład, podobnie jak wino czerwone i białe, szampan zawiera te same przeciwutleniacze, które zapobiegają uszkodzeniom naczyń krwionośnych, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają zakrzepom krwi. Z kolei same te substancje zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Po pierwsze, szampan zawiera fitochemikalia (polifenole). Związki te chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, rozwojem chorób Alzheimera i Parkinsona, a także przed demencją starczą.

Ta „dieta” na pewno doprowadzi do marskości wątroby

Po drugie, noworoczny napój gazowany obniża „zły” cholesterol i poprawia pracę naczyń.

Po trzecie, szampan pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca, cukrzycy typu 2 i udaru mózgu.

Należy jednak pamiętać o kilku zasadach picia szampana:

Nie przekraczać dawki uważanej za bezpieczną. Dla kobiet – nie więcej niż jedna filiżanka dziennie, dla mężczyzn – nie więcej niż dwie.

Rozważ swoje indywidualne ryzyko. Alkohol jest przeciwwskazany dla osób z problemami zdrowotnymi i kobiet w ciąży. Szampan zawiera mniej kalorii niż wina czerwone i białe: około 80 kcal w 100 ml, wina klasyczne – ponad 120 kcal. U osób w średnim i starszym wieku picie napojów alkoholowych z umiarem pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju: chorób serca; cios; cukrzyca typu 2.

5 wczesnych oznak, że alkohol uszkodził wątrobę

WHO stwierdza jednak również, że ćwiczenia i zdrowa dieta przynoszą osobom starszym więcej korzyści niż picie napojów alkoholowych. Powodują raka i podwyższają ciśnienie krwi.

Napoje alkoholowe same w sobie są niebezpieczne nie tylko dla osoby pijącej, ale także dla otaczających ich osób. U osób młodych, gdy rozwijają się funkcje mózgu (do około 25 roku życia), napoje alkoholowe pogarszają i negatywnie wpływają na ten proces.

Im wcześniej rozpocznie się spożywanie napojów alkoholowych, tym znacznie zwiększa się ryzyko późniejszego uzależnienia od alkoholu i tym większe są ogólne szkody dla zdrowia./

Polub nas także na Facebooku, gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *