9 błędów urządzenia Airfryer, które popełnia każdy

Airfryer stał się w ostatnich latach jednym z najbardziej preferowanych i używanych urządzeń kuchennych. Nie zajmuje miejsca, gotuje szybko i przy minimalnej ilości tłuszczu, tworzy wspaniałą, chrupiącą skórkę – jak tu nie kochać? Aby jednak potrawy były przygotowane smacznie i aromatycznie, należy zachować ostrożność podczas korzystania z urządzenia. Chociaż jest to jeden z najłatwiejszych urządzeń do gotowania, czasami może wystąpić błąd w jego użyciu.

Oto kilka najczęstszych błędów, które popełnia większość z nas.

Frytownica potrzebuje powietrza

To urządzenie może i jest małe, nie zajmuje dużo miejsca w kuchni, ale wciąż potrzebuje wystarczająco dużo miejsca, aby dobrze działać. Ten typ minipiekarników opiera się na stałym przepływie powietrza, który pozwala im gotować żywność w wysokiej temperaturze. Zaleca się zachowanie odległości co najmniej 8-10 cm wokół urządzenia od innych mebli i urządzeń.

Używasz za dużo tłuszczu


W przypadku większości modeli airfryer wystarczy wlać jedną lub dwie łyżki oleju. Jeśli jednak przesadzisz z tłuszczem, efekt może nie być imponujący. Najlepiej więc trzymać się instrukcji umieszczonej na frytkownicy i nie dać się ponieść tłuszczowi.

Włożyłeś dużo lekkiego jedzenia

Sposób działania frytkownicy oznacza, że ​​gorące powietrze może unieść żywność, przesuwając ją tak, jakby leciała w urządzeniu. A jeśli dodasz bardzo lekkie potrawy, na przykład szpinak, gdy zacznie się smażyć, może wbić się w spiralę grzejną, zapalić się i uruchomić czujnik dymu. Należy o tym pamiętać, umieszczając w urządzeniu bardzo lekkie produkty spożywcze.

Nie podgrzewaj frytkownicy

Urządzenie Airfryer jest jak piekarnik – musi być gorące, aby prawidłowo ugotować jedzenie. Jeśli urządzenie jest zbyt zimne, może się zdarzyć, że żywność nie zostanie dobrze ugotowana lub przynajmniej nie tak, jak tego oczekujesz. Przed włożeniem potrawy zapoznaj się dokładnie z przepisem i sprawdź, czy jest wyraźnie podana temperatura. Następnie włącz urządzenie, aby się nagrzało, aby po wyjęciu produktów z lodówki/szafy były dobrze nagrzane. Nie zajmie Ci to dużo czasu, ponieważ frytownica nagrzewa się w niecałe 5 minut.

Gotujesz we frytkownicy bez jej czyszczenia

Źle wyczyszczone urządzenie może być niebezpieczne dla żołądka i nosa. Blogerzy kulinarni podkreślają, że jeśli nie czyścisz frytkownicy między sesjami gotowania, narażasz swoje zdrowie na duże ryzyko. Jeśli wydaje Ci się to żmudnym zadaniem i dlatego często je pomijasz, to się mylisz. Do dokładnego wyczyszczenia urządzenia wystarczy gorąca woda z odrobiną płynu do mycia naczyń. Zanurz koszyk na chwilę w gorącej wodzie, aby nie trzeba było szorować przypalonego urządzenia. Wystarczy kilka minut tej czynności, aby dobrze oczyścić, a zaoszczędzi Ci to wielu bólów głowy.

Włożyłeś dużo mokrej karmy

Frytkownice mogą wysysać wilgoć z żywności, ale w przypadku frytownic powietrznych tak się nie dzieje. Lepiej nie nakładać zbyt wilgotnych produktów, a jeśli już, to przynajmniej nie spodziewać się kulinarnych cudów w postaci pysznej, chrupiącej skórki.

Włożyłeś za dużo jedzenia do koszyka

Urządzenie potrzebuje powietrza, ale także żywność. Jeśli przepełnisz koszyk dużą ilością produktów, żywność nie będzie rozłożona na wystarczająco dużej powierzchni i istnieje ryzyko, że nie będzie dobrze ugotowana. Ponieważ frytownica działa dość szybko, lepiej załadować kilka koszyczków, ale jedzenie będzie smaczne, niż przeciążać urządzenie jedzeniem i połowa będzie surowa.

Nie dodajesz tłuszczu

Zarówno za dużo, jak i za mało tłuszczu nie jest dobrym sposobem gotowania na tym urządzeniu. Większość przepisów na dania z frytkownicy podaje dokładną ilość tłuszczu w poszczególnych porcjach, ale w razie wątpliwości i niepewności co do tej ilości, lepiej lekko spryskać tłuszczem, niż pominąć. Tłuszcz to świetny sposób na przekazywanie ciepła do żywności.

Pozwalasz, aby produkty o wyższej zawartości tłuszczu ociekały


Być może kupiłeś to urządzenie z myślą o gotowaniu potraw z minimalną ilością tłuszczu, w celu zdrowego i dietetycznego odżywiania. Mimo to frytkownica powietrzna jest świetną maszyną do przygotowywania bardziej wysokokalorycznych i wysokotłuszczowych potraw, takich jak hamburgery, kiełbaski, a nawet bekon. Ale w procesie ich przygotowania jest ważny moment, a mianowicie przed naciśnięciem przycisku start wlej wodę na spód urządzenia, pod kosz. W ten sposób, gdy tłuszcz zacznie oddzielać się od tego rodzaju żywności, zamiast spadać na rozgrzaną powierzchnię, palić się, dymić i wydzielać nieprzyjemny zapach, będzie kapał do wody, oszczędzając Ci trudu sprzątania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *