6 napojów wypełnionych jodem dla dobrego zdrowia tarczycy

Jeśli nie jesteś wielkim fanem ryb i owoców morza, dlaczego nie spróbować niektórych napojów zawierających jod wspomnianych w tym artykule, aby w naturalny i pyszny sposób dostarczyć odpowiednią ilość tego pierwiastka jodu do swojej diety.
Napoje zawierające jod mogą być świetnym uzupełnieniem diety dla pacjentów z problemami tarczycy – pod warunkiem, że zostaną zatwierdzone przez lekarza.

Jod jest niezbędnym minerałem śladowym, ponieważ bierze udział w syntezie hormonów tarczycy. Pomaga regulować funkcje całego organizmu. Odgrywa również kluczową rolę we wzroście, funkcjonowaniu komórek, procesach nerwowych, a nawet zdolnościach umysłowych.

Według informacji Światowej Organizacji Zdrowia niedobór jodu jest jedną z głównych przyczyn problemów z rozwojem umysłowym u dzieci. Dlatego warto już od najmłodszych lat zadbać o jego obecność w diecie.

Aby uzyskać jod, należy regularnie spożywać określone pokarmy w ramach zbilansowanej diety. Do najbardziej znaczących źródeł jodu należą ryby i owoce morza, chociaż można go również znaleźć w żywności, takiej jak sól jodowana, owoce, warzywa, produkty mleczne, a nawet niektóre rodzaje wodorostów.

1. Mleko krowie
Picie mleka krowiego zapewnia odpowiednią ilość jodu w diecie, która wspomaga prawidłową pracę tarczycy.
Jedna szklanka mleka krowiego może zawierać około 55 µg jodu. Ważne jest, aby wyjaśnić, że poziomy te nie będą się różnić, jeśli wybierzesz rodzaje mleka o niskiej zawartości tłuszczu.

2. Sok z jeżyn
Jeżyny są bardzo podobne do truskawek zarówno pod względem wartości odżywczej, jak i zawartości minerałów. Jeśli nie lubisz truskawek, możesz rozważyć użycie pysznych jeżyn jako zamiennika.
Jedna szklanka soku z jeżyn może zawierać około 20 µg jodu.

3. Koktajle truskawkowe
Jedna filiżanka truskawek może zawierać około 13 µg jodu. Mają największą ilość jodu ze wszystkich innych owoców.

Składniki
• kostki lodu
• 1/2 szklanki truskawek (85 g)
• 1 szklanka mleka organicznego (250 ml)
Truskawki pokroić na małe kawałki. Puree aż będzie gładkie. Dodaj kilka kostek lodu.

4. Koktajle żurawinowe
Żurawiny to kolejny rodzaj owoców zawierających duże ilości jodu. Szacuje się, że zaledwie 150 ml soku żurawinowego może zawierać aż 400 µg jodu.

Składniki
• kostki lodu
• świeży szpinak (30 g)
• 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
• 1 szklanka soku żurawinowego (250 ml)
Puree aż będzie gładkie.

5. Sok z mango
Sok z mango to kolejny napój bogaty w jod, którym można się delektować w każdej chwili.

Składniki
• kostki lodu
• 2 szklanki wody (500 ml)
• 1 filiżankasiekany (165 g)
Puree aż będzie gładkie. Podawać z kilkoma kostkami. Jeśli chcesz uzyskać nieco gęstszą mieszankę, użyj dużej ilości mango i nie dodawaj za dużo wody.

6. Kremowy zielony koktajl

Składniki
• 1/2 średniej wielkości
• 1/2 szklanki wodorostów (20 g)
• 1 zielone jabłko pokrojone w plasterki
• 1 szklanka wody kokosowej (250 ml)

Jabłko pokroić w kostkę, nie usuwając skóry. Włóż do miski z wodą i przygotuj resztę składników. Posiekaj wodorosty tak drobno, jak to możliwe (zapobiegnie to plątaniu się wodorostów wokół ostrzy blendera). Wydrąż miąższ z awokado i włóż do urządzenia wraz z resztą składników. Puree aż będzie gładkie.

Naturalne napoje to zdrowy suplement, który należy spożywać w ramach zbilansowanej diety, jednak w żadnym wypadku nie należy ich stosować jako substytutu głównego posiłku.

Zalecamy unikanie dodawania cukru, stewii i innych substancji słodzących do koktajli. Najlepiej byłoby spróbować cieszyć się naturalnym smakiem tych zdrowych składników. Jeśli jednak zdecydujesz się dodać cukier lub słodziki, pamiętaj, aby robić to z umiarem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *