5 świetnych lemoniad, które przyjemnie ochłodzą w upalne dni

Czysta woda często nie gasi pragnienia, a napojów gazowanych kupowanych w sklepie nie należy pić ze względu na zawartość cukru i barwników. Zrób domowe lemoniady, które smakują wyśmienicie. Kiedy podasz je z lodem, otrzymasz wspaniały napój. Można do nich dodać także kroplę alkoholu.

Lemoniada ogórkowa

Zacznijmy od razu od tego, co najlepsze na upalne lato! Lemoniada ogórkowa trafiła do nas całkiem niedawno, w restauracjach można ją przygotować z zakupionego syropu, ale my robimy ją w domu. Podstawą jest oczywiście ogórek. Jeśli mamy własne ogórki, nie musimy ich nawet obierać. Zaletą jest to, że możemy w dalszym ciągu używać ogórka, z którego wycisnęliśmy sok. Do przygotowania sałatki greckiej powinniśmy wycisnąć ogórek, dlaczego więc nie wykorzystać soku?

Składniki

  • ogórki sałatkowe

  • cukier trzcinowy

  • cytrynowy

  • woda, lód

metoda

Ogórki zetrzeć na tarce i przełożyć na durszlak z drobnym sitkiem, który umieściliśmy na większej misce. Następnie wyciskamy mieszankę łyżką, aby uzyskać jak najwięcej soku. Sok przelać do dzbanka, dodać wodę, cukier (można też użyć wcześniej przygotowanego syropu cukrowego) i odrobinę soku z cytryny. Ale nie nadawajcie go za dużo, bo zdominuje smak ogórka. Startego ogórka możemy przełożyć do miski i wymieszać z przyprawą tzatziki.

Lemoniada lawendowa

nie tylko odstrasza mole, ale także pięknie pachnie i ma specyficzny smak. Zrób domową lemoniadę lawendową. Będziesz potrzebować jednego dnia, aby się namoczyć, ale warto poczekać! , które można przechowywać na zimno i wielokrotnie przygotowywać lemoniadę.

Składniki

  • 100 g kwiatów lawendy

  • 1 cytryna

  • 200 g cukru trzcinowego

  • 1 litr wody

metoda

Z łodyg zrywamy 100 g kwiatów, co odpowiada mniej więcej czterem garściom, i wrzucamy je na dno doniczki. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na kwiatach. Wlać litr przegotowanej, ale ostudzonej wody i pozostawić pod pokrywką na noc lub lepiej na 24 godziny. Przecedź przez gazę i wyciśnij jak najwięcej kwiatów. Do płynu dodać cukier, cukier puder i kwasek cytrynowy. Powoli doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, i gotować, aż wszystko się rozpuści. Zmniejszymy ilość płynu o około jedną trzecią. Syrop przelać do zamykanych butelek, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Następnie syrop mieszamy z wodą tak, aby lemoniada nam smakowała, nie była za słodka czy wręcz przeciwnie, mdła.

Lemoniada miętowa

rośnie jak chwast w ogrodzie. Gdy już raz zasiejemy, zwykle się go nie pozbywamy. Wykorzystaj jej wyrazisty smak do wspaniałej mrożonej herbaty inspirowanej marokańskim napojem Tuareg.

Składniki

  • garść listków mięty (lub więcej)

  • 1 litr wody

  • łyżka miodu

metoda

Liście mięty zalać litrem gorącej wody i pozostawić do zaparzenia. Gdy herbata ostygnie, dodać łyżkę miodu i dobrze wymieszać. Po dziesięciu minutach odcedź herbatę i pozwól jej ostygnąć.

Ale można go też przygotować i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Lemoniada z owoców leśnych

Idź do lasu po owoce lub je zbieraj i do ogrodu. Przygotowanie lemoniady z owoców leśnych nie wymaga gotowania syropu. Dodatkowo w napoju będziesz mieć kawałki owoców, dzięki czemu będziesz mógł w pełni cieszyć się smakiem malin, jagód czy jeżyn.

Składniki

  • owoce leśne do smaku

  • woda gazowana

  • 1 łyżka miodu

  • sok z jednej cytryny (opcjonalnie)

  • mięta lub do dekoracji

metoda

Jagody zalać łyżką miodu, wymieszać i odstawić na 40 minut. Rozlej mieszaninę do szklanek, jeśli chcesz, dodaj sok z cytryny, dodaj lodowatą wodę gazowaną i dobrze wymieszaj. Do dekoracji można dodać listki mięty lub melisy. Podawać łyżką, gdyż owoce pozostaną na dnie szklanki.

Klasyczna lemoniada

Jest przyjemnie kwaśny i słodki jednocześnie. Lemoniada to najstarsza lemoniada. Jego przygotowanie jest proste, wystarczy zagotować syrop cukrowy.

Składniki

  • 1 szklanka cukru

  • 5 szklanek wody

  • 1 szklanka soku z cytryny

  • lód

metoda

Zagotuj szklankę cukru ze szklanką wody. Gdy mieszanina się zagotuje, a cukier się rozpuści, zdejmij garnek z ognia. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wymieszać syrop z pozostałą wodą i sokiem z cytryny. Skończyłeś! Teraz wystarczy schłodzić lemoniadę i podawać z lodem. Można go także udekorować ziołami, na przykład miętą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *