Dla domu
Metody przygotowania mięs ozimych
Świeża żywność i produkty to prawdziwe dary natury. Złą rzeczą jest to, że nie zawsze możemy je zjeść, gdy są całkiem świeże. Zima to pora konserwowania i konserwowania żywności. Dzięki kilku skutecznym metodom możesz skutecznie zachować resztki jedzenia zamiast je wyrzucać, a także zachować świeże produkty z ogrodu, zakupy hurtowe, których nie można zjeść na świeżo i wiele więcej.
Jakie są najłatwiejsze sposoby konserwowania i konserwowania żywności?
Zamrażanie
Zamrażanie to wspaniały sposób na zachowanie żywności i produktów przez długi czas. Zamrażanie znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju niebezpiecznych bakterii w żywności, zachowując jednocześnie jej świeżość i konsystencję. Wszystko, czego potrzebujesz, to zamrażarka, szklane lub specjalne silikonowe pojemniki z szczelnie dopasowanymi pokrywkami do długotrwałego przechowywania.
Zamrożona żywność może przechowywać od trzech do sześciu miesięcy, w zależności od jej rodzaju. Mięso może mieć krótszy okres przydatności do spożycia po zamrożeniu, ponieważ jest w nim większe ryzyko rozwoju bakterii. Owoce i warzywa można przechowywać dłużej.
Wysuszenie
Suszenie to technologia stosowana od wieków w celu konserwacji żywności, której nie można natychmiast spożyć. Jest to szczególnie wygodne w okresie zimowym, kiedy żywność spożywana jest od lata i jesieni, kiedy był to czas żniw. Owoce, warzywa, mięsa, ryby można konserwować poprzez suszenie. Główną zaletą suszenia jest to, że kondensuje i intensyfikuje smaki i składniki odżywcze suszonej żywności. Ważne jest, aby zaopatrzyć się w odpowiednie pojemniki, torby do przechowywania lub pojemniki odpowiednie do suszonej żywności, tak aby zabezpieczyć je przed ponownym wprowadzeniem wilgoci i możliwym zepsuciem.
Konserwowanie
Puszkowanie to proces, podczas którego żywność jest zamykana w hermetycznych pojemnikach, a ciepło wykorzystywane jest do niszczenia bakterii i niepożądanych mikroorganizmów. Zamierzonym efektem końcowym jest wytworzenie próżni w pojemniku, w którym zamknięta jest żywność. Następnie jest chłodzony i uszczelniany.
Dwie najlepsze i najbezpieczniejsze metody konserwowania w domu to konserwowanie w kąpieli wodnej i pod ciśnieniem. Pierwszy rodzaj konserw nadaje się do żywności o dużej zawartości kwasów, takiej jak pomidory, owoce, warzywa. Drugi typ nadaje się do żywności o niskiej zawartości kwasów, takiej jak mięso, ryby, niekwaśne warzywa.
Fermentacja
Produkty fermentowane to ulubiona potrawa zimy. Są również bardzo zdrowe i przydatne, ponieważ zawierają naturalne bakterie probiotyczne, które wspierają stan układu trawiennego i odpornościowego. Procesy fermentacji podczas tego typu przechowywania żywności nadają jej niesamowity smak i chronią przed rozwojem bakterii.
Konserwowanie w drodze fermentacji pozwala zachować żywność przez bardzo długi okres czasu – od miesięcy do lat, pod warunkiem, że produkty są odpowiednio zakonserwowane i zamknięte. Możesz konserwować swoją ulubioną kapustę, marchew, paprykę, bakłażany, cebulę, kalafior poprzez fermentację.
Marynowanie
Marynowanie to kolejna wspaniała metoda konserwowania żywności. Najlepiej nadaje się do robienia marynat zimowych. Do marynowania nadają się również bakłażany, papryka, marchew, kukurydza, cebula, zielone pomidory i wiele innych. Produkty przygotowane w ten sposób mogą mieć trwałość od 4 tygodni do 3 miesięcy.
Zdjęcie: iStock