są niemal obowiązkowym daniem na stole, jednak przy ich przyrządzaniu każdy z nas popełnia błędy. Tak twierdzi brytyjski szef kuchni Jeff Baker, który gotował dla zmarłego. Jak pisze „Lustro”, chodzi o pięć błędów, które psują smak potrawy ziemniaczanej.
Więcej:
5 błędów „ziemniaczanych”.
Pierwszy błąd
Wiele osób używa do gotowania starych ziemniaków, zamiast kupować świeże. Według szefa kuchni, jeśli warzywo jest miękkie i brązowe, należy je wyrzucić.
Drugi błąd
Doradza także wybór rodzaju ziemniaka w zależności od sposobu przyrządzania. Niektóre nadają się lepiej do smażenia, inne do gotowania lub duszenia. Odpowiednia odmiana wyniesie Twoje danie na wyższy poziom smaku.
Trzeci błąd
Kolejnym błędem jest używanie zbyt dużej ilości oleju. W rezultacie ziemniaki mogą być spalone na zewnątrz, ale nieco surowe w środku.
Zdjęcie: iStock
Czwarty błąd
Baker zwraca uwagę, że większość ludzi smaży ziemniaki w bardzo małym garnku. Dlatego zamiast smażyć i uzyskać chrupiącą skórkę, ziemniak zaczyna się dusić. Lepiej wziąć dodatkowe naczynie i uzyskać zaplanowany wynik.
Więcej:
Piąty błąd
Podczas pieczenia ziemniaki często pozostają w piekarniku zbyt długo. „Polecam co najmniej 30 minut w temperaturze 220°C/200°C, sprawdzając co 10–15 minut i potrząsając, aby ziemniaki były chrupiące. Jeśli po 30 minutach nadal nie będziesz pewien, wyjmij ziemniaka i spróbuj. Nie tylko wiesz, czy jest gotowe, ale jest też prawdopodobne, że po raz pierwszy próbujesz najbardziej chrupiących ziemniaków w historii” – mówi Baker, cytowany przez BGNES.