Od kolorów i podłóg po układ i oświetlenie — ważne jest, aby naprawdę zrozumieć, czego chcesz. Eksperci z działu Domy i Ogrody wskazują pewne zasady renowacji, które pomogą Ci uczynić kuchnię piękniejszą i funkcjonalniejszą.
Dziś przedstawiamy Wam 4 złote zasady remontu kuchni:
1. Przed rozpoczęciem remontu przygotuj jasny plan
Zanim zaczniesz swoją kuchnię, musisz mieć jasny plan, w przeciwnym razie będziesz miał wiele niepotrzebnych wydatków. Jeśli masz większy budżet, najlepiej zatrudnić projektanta wnętrz, ponieważ zaoszczędzisz czas na znalezieniu idealnego projektu. Jeśli nadal chcesz samodzielnie wyremontować kuchnię, ważne jest, aby szukać materiałów wysokiej jakości, aby po krótkim czasie nie trzeba było jej ponownie odnawiać. Celem jest przetrwać tak długo, jak to możliwe.
2. Wybierz miejsce na sprzęt kuchenny
Jednym z kluczowych elementów są sprzęty kuchenne, ponieważ zajmują one większość przestrzeni kuchennej. Przed rozpoczęciem remontu zastanów się dokładnie, które urządzenia będą Ci potrzebne, a które nie, bo w ten sposób zwolnisz miejsce. Ważne jest, aby zachować symetrię pomiędzy wiszącymi elementami, szafkami kuchennymi i sprzętem AGD.
3. Zwolnij miejsce za pomocą praktycznych krzeseł
Pamiętaj, aby wokół wyspy kuchennej pozostawić przestrzeń, dzięki czemu goście i rodzina będą mogli swobodnie się spotykać. Kupując, zwróć uwagę, aby nie były ciężkie i nieporęczne, ale były wykonane z lżejszego materiału. Rozważ składane krzesła.
4. Usuń niepotrzebne przedmioty i wiszące przedmioty kuchenne
Zastanawiasz się, czy wykorzystujesz wszystko, co masz? Jeśli tak, prawdopodobnie go nie potrzebujesz i po prostu zajmuje cenne miejsce. Kiedy organizujesz kuchnię, wyjmij wszystkie naczynia i inne rzeczy, które masz i zostaw tylko to, czego używasz. Zobaczysz ile miejsca zaoszczędzisz. Specjaliści zajmujący się kuchnią zalecają, aby nie stawiać górnych szafek kuchennych, ponieważ rzeczy często tam zostają i zostają zapomniane. Zamiast tego zalecają otwarte półki.