Zdjęcie: iStock/Gulliwer
Postęp technologiczny wpływa na wszystkie sfery życia, m.in. Wiele gospodyń domowych jest już wyposażonych w gadżety i urządzenia, które oszczędzają pieniądze, czas i wysiłek w kuchni. Jednym z takich „cudów” jest niewątpliwie multicooker. Dziś przedstawimy Ci kilka trików, dzięki którym łatwiej będzie Ci „zaprzyjaźnić się” ze swoim asystentem.
Nie wyjmuj mięsa od razu
Każdy multicooker daje możliwość wyjęcia gotowego naczynia na dwa sposoby – czekając, aż ciśnienie w sposób naturalny opadnie lub natychmiastowo otwierając pokrywkę za pomocą zaworu. Podczas gotowania mięsa zastosuj pierwszą metodę i otwórz nie wcześniej niż 15 minut po przygotowaniu potrawy. Dzięki temu będzie nadal gotować nawet po wyłączeniu urządzenia, a mięso stanie się jeszcze bardziej soczyste i delikatniejsze.
Skorzystaj z widżetów
Każdy multicooker ma przynajmniej kilka gadżetów, które mogą jeszcze bardziej ułatwić gotowanie i sprawić, że jedzenie będzie smaczniejsze. Szklana pokrywa? Świetny sposób, aby zobaczyć, co dzieje się z potrawą podczas gotowania — szczególnie przydatny na przykład podczas smażenia. Podzielone kosze? Dzięki nim możesz jednocześnie ugotować na parze mięso i warzywa, a także odgrzać wczorajszy obiad. Garnek ceramiczny doskonale nadaje się do przygotowywania deserów.
Zobacz więcej:
Należy dobrze dbać o foki
Gumowe uszczelki pod pokrywką z łatwością wchłaniają smaki przygotowywanych potraw. Jeśli nie chcesz, żeby dzisiejsza cukinia pachniała jak wczorajsze steki, po prostu regularnie myj fokę.
Zrób buliony samodzielnie
Przygotowanie rosołu może zająć wiele godzin, dlatego wiele gospodyń domowych korzysta z gotowych bulionów. Ale w multicookerze możesz je szybko i łatwo ugotować samodzielnie. Używając wysokiej jakości składników, nadasz każdemu daniu pełnię smaku i aromatu. Wystarczy połączyć mięso lub kości z warzywami i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.