4 produkty spożywcze zapewniające jakość snu

Jakość naszego wypoczynku opiera się w zasadniczy sposób na naszych nawykach życiowych, na naszej rutynie.
Regularne ćwiczenia, medytacja i odłączenie się od smartfona przed snem sprzyjają odpoczynkowi.
Ale są też pewne pokarmy, które mogą poprawić jakość snu.
Spróbuj zjeść je na kolację lub w umiarkowanych ilościach, aby cieszyć się spokojniejszym i lepszej jakości snem.

Orzechy włoskie

Orzechy te są źródłem tryptofanu, aminokwasu niezbędnego do syntezy serotoniny, kluczowego neuroprzekaźnika w procesie snu. Potwierdzają to badania opublikowane w czasopiśmie Nutrients. Stwierdza, że ​​włączenie pokarmów o wysokim stężeniu tej substancji na krótko przed snem poprawi jakość snu.

Nie należy jednak przesadzać z orzechami, gdyż są one niezwykle kaloryczne. Nadmierne spożycie może prowadzić do braku równowagi w bilansie energetycznym. Może to prowadzić do gorszego odpoczynku i przyrostu masy ciała w perspektywie średnio- i długoterminowej.

Czekolada
Czekolada zawiera wiele przeciwutleniaczy. Są w stanie zneutralizować powstawanie wolnych rodników i ich późniejsze gromadzenie się w tkankach organizmu. To jedzenie ma moc pomagania regulować zegar biologiczny organizmu, co oznacza lepszy sen.
Warto dbać o hormony, aby niektóre procesy fizjologiczne przebiegały optymalnie. Należy jednak spożywać czekoladę o niskiej zawartości cukru i dużej zawartości warzyw.

Łosoś

Ryba ta jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Te składniki odżywcze pomagają regulować mechanizmy zapalne, co poprawia jakość snu. Kiedy stan zapalny wymknie się spod kontroli, istnieje większe prawdopodobieństwo wystąpienia bólu i migreny. Obie sytuacje utrudniają dobry wypoczynek. Z tego powodu konieczne jest regularne wprowadzanie do diety lipidów nienasyconych.
W rzeczywistości wszystkie tłuste ryby, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i awokado mają wysokie stężenie kwasów omega-3. Z drugiej strony wskazane jest ograniczenie stosowania innych olejów roślinnych, np. olejów z nasion. Dostarczają więcej kwasów omega-6 niż omega-3, co może przynieść efekt przeciwny do zamierzonego w zmniejszaniu stanu zapalnego.

Ziemniaki
Są źródłem węglowodanów, choć zawierają też trochę tryptofanu. Ich spożycie w umiarkowanych dawkach przed odpoczynkiem może poprawić jakość snu. Dostarczają też dużo błonnika, dzięki czemu zaspokajają głód. To uczucie jest kluczem do uniknięcia przebudzenia w środku nocy.
Oczywiście unikaj frytek. Jest w nich za dużo kalorii, a także kwasów tłuszczowych trans, które mają właściwości przeciwzapalne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *