Dla domu
Chroń różne rodzaje powierzchni
Kuchnia to jedno z najczęściej użytkowanych pomieszczeń w każdym domu i odpowiednio miejsce, które naraża się na największe zabrudzenia. Jeśli należysz do osób, które kochają nienaganną czystość, w poniższych wierszach podpowiemy Ci, jak czyścić blat kuchenny, w zależności od materiału, z którego jest wykonany. A więc:
Wyczyść drewniane blaty
Jednym z najłatwiejszych sposobów konserwacji drewnianych blatów jest ich codzienne czyszczenie nieściernym środkiem czyszczącym lub domową mieszanką ciepłej wody i kropli destylowanego białego octu. Ostrożnie zeskrob resztki jedzenia za pomocą szpatułki lub metalowego skrobaka. Po czyszczeniu należy wytrzeć liczniki, aby były całkowicie suche. Jeśli chcesz usunąć plamy, przekrój cytrynę na pół i bezpośrednio na plamę posyp solą. Użyj cytryny i natrzyj nią sól. Oczyść sól i sok z cytryny wodą i octem. Jeśli obawiasz się, że drewniane blaty z czasem wypaczą się pod wpływem wilgoci, możesz użyć specjalnego oleju lub wosku pszczelego. Gdy pojawią się rysy, po prostu przeszlifuj drewno i ponownie nałóż środek konserwujący.
Przywróć blask blatom z marmuru i granitu
Do codziennego czyszczenia blatów z kamienia naturalnego można użyć ciepłej wody i łagodnego płynu do mycia naczyń. Po oczyszczeniu powierzchni należy osuszyć ściereczką z mikrofibry, aby nadać kamieniowi połysk. Unikaj ściernych lub kwaśnych środków czyszczących, które mogą usunąć wierzchnią warstwę kamienia lub go zarysować. Aby usunąć plamy z blatów granitowych lub marmurowych, możesz przygotować roztwór pasty, mieszając wyłącznie sodę oczyszczoną i wodę (w przypadku plam na bazie oleju) lub nadtlenek wodoru (w przypadku plam na bazie wody). Nałóż pastę na plamę i przykryj. Pozostaw na kilka dni (lub przynajmniej na noc), a następnie spłucz. Powtórz proces, jeśli plama nie zniknęła całkowicie. Najpierw wykonaj test punktowy, aby upewnić się, że metoda nie wpłynie na kolor lub wykończenie kamienia. Chociaż powierzchnie naturalne są popularne ze względu na swoją trwałość, należy je regularnie uszczelniać, aby zapobiec powstawaniu plam. Zabieg taki wykonuj raz w roku (w przypadku granitu) i raz na kilka miesięcy (w przypadku marmuru).
Wyczyścić blaty ze stali nierdzewnej
To nie przypadek, że stal nierdzewną można spotkać wszędzie w profesjonalnych kuchniach. Aby utrzymać ten typ blatu, wystarczy regularne czyszczenie wodą z mydłem. Jeśli jednak chcesz uniknąć zarysowania powierzchni oraz pojawienia się plam i smug, użyj ściereczki z mikrofibry i detergentu. Pamiętaj jednak, że powinieneś używać tych, które są wykonane specjalnie dla tego rodzaju materiału. Unikaj ściernych środków czyszczących, gąbek i drutu szorującego, ponieważ mogą one porysować powierzchnię. Pomimo swojej trwałości stal nierdzewna może nadal plamić. Aby je usunąć, zmieszaj płyn do naczyń i sodę oczyszczoną, a następnie rozprowadź mieszaninę miękką szmatką. Nie ma potrzeby uszczelniania blatów ze stali nierdzewnej, ale jeśli chcesz je od czasu do czasu wypolerować, możesz użyć do tego specjalnego lakieru.