3 przepisy na pyszne jesienne dania

Dla domu

Zrób sobie aromatycznego kurczaka z parmezanem

Jesień już nadeszła, a wraz z nią powoli i powoli przechodzimy przez przejście do trybu bardziej roboczego. Nie oznacza to jednak, że nie powinniśmy cieszyć się czasem spędzonym w domu z najbliższymi nam osobami. Jeśli chcesz wywołać radość i uśmiech, spraw przyjemność sobie i wszystkim domownikom wspaniałymi, jesiennymi przepisami. Tutaj są:

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Do tego będziesz potrzebować:

  • 2 szklanki puree z dyni;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (z gotowanych warzyw lub gotowego – z kostki);
  • 1 szklanka mleka kokosowego (z puszki);
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • surowe pestki dyni;
  • sól;
  • pieprz;
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Drobno posiekaj cebulę i zmiel czosnek. W dużym rondlu podsmaż je na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą przezroczyste. Dodać puree z dyni, bulion warzywny, mleko kokosowe, cynamon, gałkę muszkatołową i doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez około 15-20 minut. Użyj blendera i zmiksuj zupę, aż będzie gładka i kremowa. W razie potrzeby dopraw do smaku. Bardzo lekko prażymy pestki dyni na patelni. Podawaj zupę ciepłą, dodając odrobinę mleka kokosowego i prażonych pestek dyni.

Chrupiący deser jabłkowy



Niezbędne produkty:

  • 4 szklanki obranych, wypestkowanych i pokrojonych w plasterki jabłek (lekko cierpkich, typu Granny Smith);
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • ½ szklanki cukru;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • ½ łyżeczki gałka muszkatołowa;
  • 1 szklanka drobnych płatków owsianych;
  • ½ szklanki mąki;
  • ½ szklanki brązowego cukru;
  • ½ szklanki masła, zimnego i pokrojonego w kostkę.
  • * opcjonalnie – lody waniliowe lub bita śmietana.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W dużej misce wymieszaj pokrojone jabłka z sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową. Nasmaruj blachę do pieczenia i przełóż do środka jabłka. W drugiej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę i brązowy cukier. Wyjmij masło z lodówki, pokrój je w kostkę i dodaj do miski. Wszystkie składniki ucieramy do uzyskania konsystencji dużych okruchów. Posyp jabłka równomiernie mieszanką owsianą. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40-45 minut lub do momentu, aż cała mieszanina stanie się złotobrązowa. Przed podaniem pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Podawać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

Apetyczny kurczak z dynią i parmezanem

Niezbędne produkty:

  • 4 piersi z kurczaka bez skóry;
  • ¼ łyżeczki koncentratu pomidorowego;
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka;
  • ½ szklanki puree z dyni;
  • ¼ szklanki startego parmezanu;
  • sok z ½ cytryny;
  • ½ szklanki świeżej bazylii;
  • 3 ząbki czosnku;
  • ¼ szklanki śmietanki kuchennej;
  • sól;
  • pieprz;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • płatki czerwonej papryki.

Dopraw kurczaka 1 łyżeczką soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Rozgrzej średnią patelnię na umiarkowanym ogniu. Wlać oliwę i ułożyć mięso na patelni. Smaż, obracając od czasu do czasu, aż kurczak będzie ładnie złocistobrązowy (około 3-5 minut). Przełożyć na talerz. Zmniejsz temperaturę na kuchence do minimum.

Podsmaż na nim czosnek, przecier pomidorowy i ostrą paprykę. Mieszaj, aż czosnek będzie jasnozłoty i pachnący, a przecier pomidorowy będzie lekko przypieczony (około 30 sekund). Dodać bulion, puree z dyni, parmezan, śmietanę, sok z cytryny, ½ łyżeczki soli i dobrze wymieszać. Wróć kurczaka z powrotem na patelnię. Zwiększ ogień do średniego i zagotuj. Przykryj i gotuj przez 5 minut. Zdejmij pokrywkę i kontynuuj smażenie, od czasu do czasu mieszając, aż kurczak będzie ugotowany, a sos zgęstnieje (około 5 minut). Dodaj połowę bazylii na patelnię; doprawić solą i pieprzem.

Przed podaniem posyp pozostałą bazylią, startym parmezanem i płatkami czerwonej papryki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *