Dla domu
Przygotuj je w dzień powszedni lub święto
Niezależnie od tego, czy masz alergię na gluten, czy nie, jeśli nie zjesz go jako ostatni posiłek w ciągu dnia, możesz znacznie ułatwić pracę układu trawiennego, zmniejszyć wzdęcia i uczucie ciężkości w żołądku.
Dlatego w poniższych liniach oferujemy Państwu kilka pysznych pomysłów na przepisy bezglutenowe:
Makaron ze słodkich ziemniaków „Cacho e Pepe”.
Niezbędne produkty:
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 350 g spiralizowanych słodkich ziemniaków
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki tartego parmezanu (około 30g) plus trochę do podania
- 1/2 łyżeczki drobno startego Pecorino Romano (około 30 g)
Ułóż wszystkie przygotowane składniki w pobliżu pieca, ponieważ przygotowanie według tego przepisu jest szybkie. Na patelni z powłoką nieprzywierającą rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj spaghetti ziemniaczane i sól i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż będzie lekko miękkie, ale nadal lekko chrupiące (około 2 do 3 minut). W międzyczasie na dużej patelni, na średnim ogniu, rozpuść masło z pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodaj czarny pieprz i smaż maksymalnie minutę. Dodaj makaron, parmezan i pecorino i delikatnie mieszaj, aż składniki się połączą; w razie potrzeby doprawić solą. Makaron rozłóż do misek. Posyp większą ilością parmezanu i czarnego pieprzu.
Roladka wieprzowa nadziewana szpinakiem, grzybami i Gruyere
Aby go przygotować, będziesz potrzebować:
- 700 g filetu wieprzowego
- 4 plasterki boczku
- 250 g posiekanych grzybów według uznania
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści tymianku
- 2 łyżeczki szpinaku baby
- 1/4 łyżeczki wytrawnego białego wina
- 170 g startego Gruyere
- świeża natka pietruszki, do podania
Na średniej patelni lekko podsmaż boczek, mieszając od czasu do czasu, aż będzie chrupiący i lekko tłusty (około 6 do 8 minut). Boczek przełożyć na talerz. Pozostaw tłuszcz na patelni. Ponownie postaw patelnię na średnim ogniu. Dodać posiekane grzyby, cebulę, 1 łyżkę oleju, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie (około 6 do 8 minut). Dodaj drobno posiekany czosnek i tymianek i smaż, mieszając, aż zacznie wydzielać zapach (około 1 minuty). Wlać wino i gotować, aż odparuje (jeszcze około 1 minuty). Dodaj szpinak i mieszaj, aż zmięknie. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj ser gruyere i pokruszony boczek. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Mięso przekrój wzdłuż, w środku. Rozłóż jak książkę, przykryj folią i rozbij wieprzowinę. Doprawiamy z obu stron 3/4 łyżeczki soli. Rozłóż mieszaninę grzybów na przeciętej stronie polędwicy równą warstwą. Zaczynając od dłuższego końca, zwiń ciasno polędwicę, tak aby przykryła mieszaninę grzybów. Zabezpieczyć lnianym sznurkiem i ułożyć na papierze do pieczenia. Posmaruj pozostałą 1 łyżką masła. Piecz wieprzowinę przez około 25-30 minut. Odczekaj 10 minut przed pokrojeniem. Przełożyć wieprzowinę na talerz. Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.
Kurczak z limonką i kokosem
Będziesz potrzebować:
- 700 g filetu z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oleju roślinnego
- 1 cebula
- 1 mała ostra papryczka
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 4 łyżeczki drobno posiekanego obranego imbiru
- 2 duże, dojrzałe pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka niesłodzonego mleka kokosowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- ¼ łyżeczki świeżych liści kolendry
- 1 łyżka świeżego soku z limonki
Kurczaka dopraw papryką, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju na średnim ogniu. Smażyć mięso, obracając, aż uzyska złoty kolor z obu stron. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą 1 łyżkę tłuszczu. Smaż cebulę, mieszając od czasu do czasu, aż lekko zmięknie i zacznie się złocić (około 5 minut). Dodać drobno posiekane chilli, czosnek i imbir, smażyć, mieszając. Dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy, aż pomidory będą miękkie, a koncentrat pomidorowy będzie lekko przypieczony. Dodaj mleko i brązowy cukier, zagotuj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Włóż kurczaka z powrotem na patelnię. Gotuj, aż kurczak będzie gotowy (około 1 minuty dłużej). Zdjąć z ognia. Wymieszaj i dodaj drobno posiekaną kolendrę i sok z limonki.