2 pomysły na dietetyczne ciasta świąteczne

Dla domu

Spraw, aby wszyscy w domu byli szczęśliwi

Jeśli masz już dość przygotowywania tych samych deserów na święta, możesz zaskoczyć siebie i swoich bliskich tymi przepysznymi przepisami na ciasta. A oto dwa przepisy na inspirację:

Francuskie ciasto bożonarodzeniowe (Bûche de Noël)

Niezbędne produkty:

Na ciasto

  • olej do smarowania
  • 6 dużych jaj
  • ½ łyżeczki mąki
  • ¼ łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku
  • ¾ łyżeczki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania

Do nadzienia

  • 1 ¼ łyżeczki śmietanki kuchennej
  • ¼ łyżeczki cukru pudru
  • 2 żelatyny (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Do lukru i dekoracji

  • 115 g masła (miękkiego)
  • 1 ½ łyżeczki cukru pudru, plus więcej do posypania
  • 5 łyżek kakao w proszku
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki śmietanki kuchennej
  • sól
  • starta czekolada
  • Czerwona żurawina
  • małe gałązki rozmarynu do dekoracji

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj odrobiną oleju. W średniej misce wymieszaj mąkę, kakao w proszku i sól. W dużej misce ubij żółtka. Powoli dodawaj ½ szklanki cukru i ubijaj, aż masa będzie jasna, a następnie dodaj również mieszankę mąki. W innej dużej misce ubijaj białka, aż utworzą się miękkie szczyty. Dodawaj po trochu pozostałą ¼ szklanki cukru i kontynuuj ubijanie, aż masa utworzy się sztywna piana. Wymieszaj to. Ciasto wlać do przygotowanej formy i rozprowadzić równą warstwą. Piec około 12 minut. Posyp czysty ręcznik kuchenny cukrem pudrem i odwróć ciepłą tortownicę na ręcznik. Zaczynając od krótszego końca, za pomocą ręcznika ciasno zwiń ciasto w kształt wafla. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przygotuj nadzienie: Jeśli używasz żelatyny, umieść 2 łyżki zimnej wody w płytkiej misce, którą można używać w kuchence mikrofalowej i posyp równą warstwą żelatynę. Pozostawić na 5 – 10 minut, następnie wstawić do mikrofalówki na 10 sekund, aż żelatyna będzie płynna – nie przegrzewać! W dużej misce wymieszaj śmietanę, cukier puder, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Jeśli używasz żelatyny, odcedź i wlej do ubitej śmietanki, kontynuując ubijanie. Przechowywać w lodówce do momentu użycia. Gdy ciasto wystygnie, rozwałkowujemy i równomiernie rozprowadzamy nadzienie. Zwiń ciasto z powrotem na wałek, używając ręcznika, aby zrobić ciasny rulon. Ułożyć na blaszce i dokładnie ostudzić, około 1 godziny.

Przygotuj lukier: W dużej misce utrzyj masło na gładką masę. Dodać cukier puder i kakao i ubijać, aż nie pozostaną grudki, następnie dodać wanilię, śmietankę i sól. Gdy ciasto będzie gotowe do podania, odetnij brzegi i posmaruj ciasto kremem czekoladowym. Posypać delikatnie cukrem pudrem i posypać kawałkami czekolady. Połóż jagody i rozmaryn na kłodzie, aby stworzyć iluzję jemioły.

Zdrowe świąteczne ciasto owocowe

Potrzebne składniki:

  • 500 gramów mieszanki suszonych owoców
  • 75 gramów orzechów włoskich
  • 1 pomarańcza
  • 125 gramów mąki migdałowej
  • 67 gramów mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki mieszanki przypraw (1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i 1/2 łyżeczki imbiru)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 5 jaj
  • 50 g masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 60 ml amaretto lub innego ulubionego likieru

Lukier (opcjonalnie)

  • 2 łyżki miodu lub innego płynnego słodzika
  • 2 łyżki amaretto lub innego ulubionego likieru

Zacznij od namoczenia owoców. Jagody zalej gorącą wodą i pozostaw na 10–15 minut, aby zmiękły, następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Formę do ciasta o średnicy 20 cm (najlepiej okrągłą) wyłóż papierem do pieczenia na spodzie i po bokach. W dużej misce połącz mąkę migdałową, mąkę kokosową, sodę oczyszczoną, sól, mieszankę przypraw i cynamon. Obierz pomarańczę i zetrzyj orzechy włoskie, a także dodaj skórkę i orzechy do miski. Zachowaj pomarańczę. W osobnej misce wymieszaj jajka, roztopione masło (lub olej kokosowy), wanilię i amaretto (lub dodatkowy sok pomarańczowy, jeśli nie używasz likieru). Wyciśnij sok z pomarańczy. Zrób wgłębienie na środku suchych składników i stopniowo dodawaj mokrą mieszaninę, mieszając. Powinno wyjść bardzo gęste ciasto, prawie jak mokre ciasto kruche. Upewnij się, że namoczone jagody są dobrze osuszone, a następnie dodaj je do ciasta. Ugniataj łyżką, aż masa będzie równomiernie wymieszana. Do wyłożonej papierem formy do pieczenia wlać ciasto i dociskać palcami lub grzbietem łyżki, aż nie będzie żadnych szczelin, a wierzch będzie gładki. Piec ciasto przez 60 do 70 minut lub do czasu, aż wierzch ładnie się zarumieni, a środek będzie twardy w dotyku. Jeśli zamierzasz pomrozić ciasto, zrób to od razu, gdy ciasto jest jeszcze gorące, posmarowując pędzelkiem wybrany lukier. Można też zrobić kilka dziurek w cieście i następnie je rozsmarować, jeśli chcemy użyć dużo nadzienia i naprawdę wchłonąć ciasto. Aby uzyskać próbkę lukieru, po prostu podgrzej miód, aż będzie naprawdę rzadki, dodaj amaretto, a następnie posmaruj wierzch ciasta. Pozostaw ciasto do ostygnięcia na blasze na 30 minut, a następnie do temperatury pokojowej.

Cieszyć się!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *