15 sztuczek od babci, które pomogą Ci lepiej gotować

Możesz pomyśleć, że porady kuchenne Twojej babci są przestarzałe, ale nie zapominaj, że najlepsze jedzenie wyszło spod jej rąk. Jej doświadczenie pomoże Ci nadać potrawom smak, za którym tęsknisz z dzieciństwa. Nieważne, ile nowoczesnych sprzętów posiadasz, warto wypróbować te triki od babci. Poznaj 15 sztuczek od babci, które pomogą Ci lepiej gotować. Oto, co możesz zrobić, aby być idealną gospodynią domową.

Stosując triki babci, możesz nadać potrawom więcej smaku / Shutterstock

Brak wyszukanego sprzętu sprawił, że nasze mamy i babcie wykorzystały swoją wyobraźnię i kreatywność w poszukiwaniu rozwiązań. Z tych odrobiny udało im się przygotować apetyczne i smaczne dania, które zapamiętamy być może do końca życia.

Stare sztuczki są czasami pomijane, ale warto dać im szansę, ponieważ mogą uratować życie.

Babcine sztuczki, które pomogą Ci lepiej gotować

Podczas ferii zimowych nie może zabraknąć babcinych sztuczek. Gospodynie domowe przygotują jedne z najsmaczniejszych przepisów. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zapoznaj się z poniższymi przydatnymi wskazówkami i trikami.

Jeśli chcesz grubsze ciasteczka, przechowuj ciasto w lodówce

Zimne powietrze krzepnie masło, zanim będzie ono przydatne w procesie pieczenia. Najlepiej jest zebrać ciasto w kulę i wstawić do lodówki na noc.

Po wyjęciu i uformowaniu ciastek postaraj się działać jak najszybciej, aby włożyć je do piekarnika tak zimnego, jak to możliwe. Otrzymasz gęstą przekąskę, a maślany smak będzie znacznie bardziej wymowny.

Do mieszania składników użyj drewnianej łyżki

Drewniana łyżka jest bardziej miękka niż plastikowa, dzięki czemu składniki będą się znacznie lepiej mieszały. Ponadto drewno nie jest przewodnikiem ciepła. Dlatego można go zastosować, gdy zachodzi potrzeba połączenia składników, które nie wymagają podgrzewania w procesie gotowania.

Dowiedz się nad wrzącym garnkiem. Zobacz, co mówią eksperci od kuchni.

Zachowaj resztki warzyw

Nie tylko babcia przechowuje resztki warzyw, robią to także szefowie kuchni w dużych restauracjach. Bardzo przydają się do przygotowania zup jarzynowych, które można później wykorzystać jako bazę do innych dań, ale też do innych.

Świetnie nadają się do gulaszu, pilawu, pieczonego mięsa. Jeśli nie potrzebujesz zupy jarzynowej po ugotowaniu, możesz ją zamrozić i wykorzystać później.

Zawsze dodawaj sól do wody, w której gotujesz makaron

Sól ogólnie poprawia smak żywności. W przypadku makaronu, jeśli dodasz szczyptę soli do wody, w której go gotujesz, pomożesz mu wchłonąć więcej soku.

Używaj sezonowych owoców i warzyw

Ogólnie rzecz biorąc, owoce i warzywa dojrzewające o tej samej porze roku dobrze do siebie pasują. Ich smaki przeplatają się i dają początek niezapomnianym potrawom. Staraj się dodawać do swojej żywności sezonowe owoce i warzywa, aby uzyskać jak najlepszy smak.

Makaron ugotować w zupie warzywnej lub mięsnej

W regionie Emilia-Romagna we Włoszech jest to powszechna technika wśród szefów kuchni. Woda odbiera część smaku makaronu, ale bulion warzywny lub wołowy dodaje smaku. Można wtedy ugotować makaron tylko z masłem i odrobiną sera i nadal mieć pyszne danie.

Trzymaj kurczaka w mleku przez 48 godzin

Kurczak ma tendencję do wysychania po ugotowaniu. Jeśli chcesz mieć delikatny i soczysty stek, najlepszym rozwiązaniem będzie włożenie kurczaka do miski i zalanie go mlekiem. Ta sztuczka nadaje się również do mięsa z indyka.

Nigdy nie płucz makaronu po ugotowaniu

Jeśli włożysz ugotowany makaron pod bieżącą wodę, jedyne, co musisz zrobić, to usunąć całą skrobię. Sos nie będzie się już do nich kleił. Najlepiej zachować niewielką ilość wody z gotowania makaronu i dodać ją do sosu, aby go zagęścić.

Zaufaj swoim zmysłom

Gotując musisz być w 100% obecny, świadomy zapachów, kolorów, tekstur i smaków. Zawsze próbuje potraw, aby móc je ulepszyć.

Często ostrz noże

Profesjonalni szefowie kuchni mają takie powiedzenie: „tępy nóż jest bardziej niebezpieczny niż dobrze naostrzony”. Jeśli nie tnie prawidłowo, zmusisz się do jego użycia, przez co może wyślizgnąć się z dłoni i zranić cię.

Przed włożeniem mięsa do piekarnika podsmaż mięso na patelni

Nawet jeśli chcemy zrobić stek w piekarniku, dobrze jest podsmażyć mięso na patelni przez kilka minut. W ten sposób wszystkie zapachy zostaną aktywowane, a zawarte w nim sosy zaczną płynąć, dodając dodatkowego smaku.

Długi czas, mały ogień i powolne kroki

Prawie każda potrawa, którą gotujesz na małym ogniu przez długi czas, będzie smaczniejsza niż ta przygotowana w pośpiechu. Wszystkie smaki zdążą się wymieszać, a jeśli ugotujesz mięso, będzie ono znacznie delikatniejsze.

Użyj moździerza i tłuczka

Przyprawy uwolnią silniejszy smak, jeśli zostaną zmielone w moździerzu tuż przed dodaniem do potrawy. Zajmie to więcej czasu, ale warto podjąć ten krok.

Zapewnij odpowiednią ilość czasu na gotowanie

Zanim zaczniesz gotować, przeczytaj cały przepis. Zobaczysz, jakich dań potrzebujesz, jakich składników i jakie kroki należy podjąć, aby móc się lepiej zorganizować.

Z kości przygotuj zupę rybną

Jeśli filetujesz świeżą rybę, nie wyrzucaj ości. Zagotuj je z warzywami i przyprawami, a otrzymasz bardzo aromatyczną i skoncentrowaną zupę, którą możesz następnie wykorzystać do innych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *