Kiedy zbiera się dużo owoców i warzyw, ziół czy grzybów, zdecydowanie warto zachować całe nadwyżki na gorsze czasy. Jednym z najzdrowszych sposobów konserwowania owoców jest zamrażanie. Z czeskich owoców sezonowych do lodu można dodać głównie borówki, truskawki, maliny, porzeczki, agrest, jeżyny, ale także wiśnie, morele, śliwki, jabłka i gruszki. Przygotowaliśmy dla Ciebie 12 praktycznych porad i przydatnych wskazówek, jak prawidłowo zamrażać owoce.
Co zamarza
Zamrażanie jest metodą tradycyjną od wieków. Wcześniej do zamrażania używano naturalnych kawałków lodu, dziś mamy zamrażarki. Gdy temperatura spadnie poniżej minus 18°C, następuje całkowite zamarznięcie.
Co można zamrozić?
Zamrażanie to najłagodniejszy sposób konserwowania żywności, ponieważ zawartość witamin, minerałów i innych korzystnych substancji różni się tylko minimalnie od świeżej. Zamrozić możemy wiele produktów spożywczych, najlepiej nadają się owoce i warzywa bez dużej zawartości wody, a także wszelkiego rodzaju mięso i wypieki.
Jak długo przechowywać żywność w zamrażarce
Optymalnie powinniśmy spożywać mrożonki w ciągu dwóch do trzech miesięcy od zamrożenia, jednak generalnie nie zaleca się pozostawiania jej w zamrażarce na dłużej niż rok!
Czego nie wkładać do zamrażarki
Do zamrażania nie nadają się produkty o dużej zawartości skrobi (ziemniaki) i wody (pomidory, ogórki, melony, sałaty liściaste), które po rozmrożeniu zamieniają się w płynną masę o zupełnie innym smaku i konsystencji.
Spośród czeskich owoców sezonowych najlepiej nadają się do mrożenia:
12 wskazówek i porad, jak zamrażać owoce
Jedna rada na początek, nie zapomnijcie zapisać na torebkach i słoikach daty zamrożenia i najlepiej także rodzaju owoców, nawet jeśli opakowanie jest przezroczyste.
-
Do mrożenia zawsze używaj wyłącznie zdrowych, nieuszkodzonych, jędrnych, w pełni dojrzałych, ale niedojrzałych owoców.
-
Oczyść małe owoce, które chcesz zamrozić w całości, dobrze spłucz pod bieżącą wodą, a następnie pozostaw do wyschnięcia.
-
Następnie można posypać je cukrem granulowanym, najlepiej trzcinowym, na 1 kg owoców zaleca się około 200 g cukru. Do cukru można dodać także kwasek cytrynowy, ok. 10 g na 1 kg owoców.
-
Jeśli chcesz mieć naturalne owoce, możesz pominąć cukier i kwasek cytrynowy.
-
Przygotowane owoce układamy równomiernie na blaszce lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażarki.
-
Po kilku godzinach porcjuj je z tacy do zamykanych torebek nadających się do zamrażania i szczelnie zamknij. Lub jeśli masz w domu zgrzewarkę próżniową, zgrzewaj worki. Lub włóż owoce do zamykanych plastikowych pojemników.
-
Ważne jednak, aby w opakowaniu pozostało jak najmniej powietrza, które wysusza żywność w zamrażarce i powoduje powstawanie szkodliwych substancji.
-
Większe owoce oczyścić, opłukać, w razie potrzeby obrać, pokroić na mniejsze kawałki lub plasterki wypestkować lub usunąć nasiona i skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, aby zapobiec ich brązowieniu.
-
Przed zamrożeniem jabłka i gruszki można bardzo krótko blanszować we wrzącej wodzie zakwaszonej cytryną, odcedzić i natychmiast ostudzić. Możesz także posypać je garścią lub dwoma granulowanego cukru. Dalsza procedura jest taka sama jak w przypadku małych owoców.
-
Do zamrażarki wkładaj wyłącznie całkowicie schłodzone owoce.
-
Dobrym pomysłem jest przygotowanie do zamrożenia porcji, które można później przetworzyć od razu.
-
Jeśli chcesz zamrozić owoce w małych porcjach, np. w napojach, użyj kostkarki do lodu. Do każdej przegródki włóż po kawałku owocu (ewentualnie z listkiem lub), zalej wodą i włóż do zamrażarki. Następnie wystarczy wrzucić gotową kostkę lodu do herbaty lub lemoniady.
Mrożony miąższ owocowy
Składniki
-
800 g owoców
-
około 80 g cukru
-
około 40 ml wody
-
sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
Oczyszczone i posiekane owoce zmiksuj blenderem ręcznym z wodą i cukrem, posmakuj i dodaj sok z cytryny lub cukier i wodę do smaku. Wlać mieszaninę do słoików i zamrozić.