Zmiel je na proszek i zalej wodą. Już nigdy nie wyrzucisz tych resztek do kosza. Stosować 2 razy dziennie

Czy wyrzucasz łupiny orzechów do śmieci? To jest pomyłka. Okazało się, że można je ponownie zastosować np. w pielęgnacji skóry dotkniętej trądzikiem. Podpowiemy, jak przygotować domowy tonik, który przyniesie ulgę Twojej skórze.

Zamiast wydawać pieniądze na drogie produkty do pielęgnacji skóry, wypróbuj domowe sposoby. Są ekologiczne, naturalne i mogą uwolnić Cię od wielu typowych problemów. Nie każdy wie, że z łupin orzecha włoskiego można zrobić tonik do skóry, który skutecznie zwalcza trądzik i stany zapalne skóry.

Dlaczego pojawia się trądzik? Powodów może być kilka

Trądzik jest chorobą przewlekłą, która powstaje na skutek zaburzeń pracy włosów i gruczołów łojowych i prowadzi do stanów zapalnych. Zwykle jest to spowodowane zmianami hormonalnymi, niewłaściwą dietą, stresem lub nadmierną produkcją sebum. Najczęstszymi obszarami trądziku są tzw. strefa T, czyli broda, nos i czoło. Jak możemy sobie pomagać w walce z tą dolegliwością? Preparatów na półkach sklepowych można znaleźć mnóstwo, jednak zanim po nie sięgniemy, warto wypróbować domową metodę.

Rozdrobnić i wymieszać z wodą. Gdy poznasz ich działanie, już nigdy nie wyrzucisz ich do kosza

Łupiny orzechów włoskich zawierają wiele witamin: C, B, P, E i K, a także potas, jod, krzem, żelazo i selen. Niestety, wciąż wiele osób nie wie, że zamiast wyrzucać je do śmietnika, można je ponownie wykorzystać. Zawierają cenne garbniki, które działają dezynfekująco, dlatego świetnie nadają się do pielęgnacji skóry trądzikowej. Wystarczy zaparzyć muszelki gorącą wodą, osuszyć, a następnie rozgnieść i zmielić. Powstały proszek zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka godzin, po czym będziesz miał odżywczy tonik do twarzy. Dla uzyskania pożądanych rezultatów należy go stosować dwa razy dziennie na oczyszczoną skórę.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Nie gotuj na obiad, po prostu nałóż na twarz. Zastępuje drogie kosmetyki

Nie wyrzucam skórek od pomarańczy. Dodaję cukier i olej i powstaje arcydzieło. Używam go regularnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *