Zjedz te 3 owoce zimą, a nie pożałujesz

Wszyscy wiemy, że w zimowe i chłodne dni nasza odporność znacznie spada. To tak, jakbyśmy stale czuli się zmęczeni, lekko przygnębieni i pozbawioni napięcia.

Teraz, po wakacjach, podczas których na poważnie piliśmy i jedliśmy, wydaje nam się, że czujemy się jeszcze ciężsi i bez tonu.

Dlatego zapytaliśmy dietetyków. Zalecali, abyśmy zimą częściej spożywali dokładnie trzy owoce.

„Naładują nas tonem, siłą i energią. A osobno też dobrze wpływają na cały organizm” – twierdzą dietetycy.

To jest na pierwszym miejscu granat. Zawiera dużą ilość witaminy C. Chroni przed przeziębieniami i infekcjami. Witamina ta jest również przydatna do wzmacniania naczyń krwionośnych.
Pestki granatu zawierają także kwas nikotynowy, który zmniejsza zmęczenie oczu i chroni przed przemęczeniem.

Następny na liście jest rajskie jabłko. Owoc ten to naturalny lek przeciwdepresyjny, który pomoże Ci rozładować nagromadzony stres i spojrzeć na świat z pozytywnej perspektywy. Ponadto persimmon zawiera dużą ilość jodu.

Pozytywnie wpływa na centralny układ nerwowy i tarczycę. Persimmon poprawia wzrok dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu.

Są na ostatnim, trzecim miejscu mandarynki. Owoc ten pozytywnie wpływa na proces spalania tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka. Skórki mandarynki wspomagają proces trawienia i pobudzają apetyt.

Zaleca się stosowanie ich w formie wywaru: skórki zalewa się wrzącą wodą i trzyma w ogniu przez około pięć minut, po czym schładza i filtruje. Eliksir jest gotowy do użycia. /

Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *