Zdrowe jelita wspierają odporność. Dlatego powinniśmy je rozpieszczać

Mówi się, że zdrowe jelita mogą pomóc nam zapobiegać wszelkiego rodzaju chorobom. Jeśli odżywiamy się zdrowo, cieszymy się także bezproblemowym układem trawiennym. Dzięki temu unikamy takich problemów jak wzdęcia, zaparcia, biegunki itp. Aby zachować zdrowie jelit, warto unikać niektórych produktów, które zaburzają w nich równowagę dobrych bakterii. Tutaj jest kilka z nich.

Jelita i układ odpornościowy

Jelita są pełne bakterii. Niektóre z nich są korzystne, inne mogą powodować różne dolegliwości. Ważne jest utrzymanie zdrowej równowagi tych bakterii w jelitach. Po pewnych sygnałach możesz rozpoznać, że należy coś zrobić z jelitami. Jeśli nie zwrócisz uwagi na te sygnały, możesz spowodować poważne choroby, w najgorszym przypadku nawet raka. Możesz wspierać „dobre” bakterie w jelitach, jedząc produkty fermentowane, takie jak kapusta kiszona, kim-chi oraz fermentowane produkty mleczne (kefir, biały jogurt itp.).

Kobieta

Zdjęcie: Pexels

Cukry proste są złe

Cukry proste znajdujące się w ciasteczkach, deserach i różnych napojach mogą bardzo negatywnie wpłynąć nie tylko na Twoją sylwetkę. Tworzy środowisko dla bakterii chorobotwórczych. Gdybyśmy codziennie spożywali dużo cukrów prostych, w jelitach mogłoby dojść do wzrostu liczby niezdrowych bakterii. Mają idealne warunki dzięki cukrowi. Prowadzi to do rozwoju chorób zapalnych.

Czasami potrzebne są antybiotyki

Nie powinniśmy nadużywać antybiotyków, jeśli nie jest to absolutnie konieczne. Antybiotyki niszczą nie tylko złe, ale i dobre bakterie. W ten sposób pozbawiamy się zdrowego mikrobiomu jelitowego. Jeśli więc bierzemy antybiotyki, powinniśmy także przyjmować probiotyki, które mogą pomóc w przywróceniu zdrowych bakterii w jelitach. Probiotyki należy przyjmować w określonym odstępie czasu (co najmniej trzy godziny po przyjęciu antybiotyków).

Mięso czerwone luzem

Wołowina, zarówno surowa, jak i przetworzona, jest trudna do strawienia. Długo pozostaje w jelitach, co może powodować dyskomfort trawienny. Ponadto przyczynia się również do rozwoju raka jelita grubego.

Dodatki do żywności są trudne do kontrolowania

Ich zadaniem jest poprawa smaku i/lub tekstury żywności. Są to różne konserwanty, ale także sole. Mogą one stwarzać warunki do pojawienia się chorób zapalnych w jelitach. U osób bardziej wrażliwych powodują także bóle brzucha, wzdęcia i mogą prowadzić do upośledzenia wchłaniania żelaza. Ponieważ odkrycie, które składniki są dobre, a które nie, nie zawsze jest łatwe, opłaca się kupować jak najwięcej świeżych składników i wykorzystywać je do przygotowywania własnych potraw.

Jelita nie podziękują Ci za alkohol i papierosy

Alkohol i papierosy również uszkadzają jelita. Niekorzystnie wpływają na mikroflorę jelitową, utrudniają trawienie i prowadzą do stanów zapalnych.

Źródła informacji:

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-produkty-ktore-rujnuja-jelita-unikaj-ich-jak-ognia,nId,6654455#google_vignette

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *