Zabijasz witaminy zawarte w miodzie gorącą herbatą? A co z krystalizacją? Oto sekrety zdrowego złota

Miód to wspaniały naturalny produkt o wielu dobroczynnych właściwościach. Jest bogatym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na zdrowie.

Miód do herbaty powinniśmy dodawać dopiero po zaparzeniu torebki. Wtedy temperatura jest już na tyle niska, że ​​nie wpływa na substancje zawarte w miodzie.




Jednak nadal istnieje wiele mitów i dezinformacji na temat miodu, jego stosowania i jakości. Które z nich są prawdziwe, a które (być może Ty) masz do czynienia lub wręcz niepotrzebnie się ich obawiasz?

Gorąca herbata niszczy witaminy zawarte w miodzie

Na to stwierdzenie można spojrzeć z kilku stron – oczywiście, jeśli zalejemy już przygotowany w filiżance miód wrzącą wodą, najprawdopodobniej zniszczymy dużą część jego cennych substancji i witamin. Jednak herbata w filiżance stosunkowo szybko stygnie (jeśli doda się do niej metalową łyżeczkę, jest jeszcze szybciej) i już po kilku minutach można do niej dodać miód. Można na przykład pozostawić torebkę lub liście herbaty do zaparzenia (zwykle na 5 do 8 minut), a następnie dodać miód. W tym momencie temperatura herbaty nie jest już wystarczająco wysoka, aby zniszczyć wszystkie zawarte w niej witaminy. Jeśli chcesz, aby napój nie miał żadnego wpływu na dodany miód, to idealnie, jeśli słodzik dodawaj do herbaty dopiero wtedy, gdy ma ona temperaturę odpowiednią do picia – czyli około 40-45 stopni.

Grudki i kryształki w miodzie są oznaką złego produktu

Krystalizacja miodu jest procesem całkowicie naturalnym i stanowi wręcz wyznacznik jakości miodu. Kryształy miodu świadczą o tym, że był on traktowany z należytą starannością. Krystalizacja zależy od proporcji fruktozy i glukozy w miodzie. Im więcej miodu zawiera fruktozy, tym później krystalizuje. Jednak nawet miód o dużej zawartości fruktozy po pewnym czasie przechowywania krystalizuje, co nie świadczy o jego złej jakości ani np. o konieczności zaprzestania jego stosowania.

Zobacz galerię archiwalną: Nasze najlepsze miodniczki

Klasyczne serca i podkowy, wzory koronkowe, ale także zegary, dzbanki, skrzynki o wysokości 80 centymetrów czy pszczoła powiększona 10-krotnie. Zobacz twórczość piernikarki Márii Murárikovej, która niesie dla Słowacji wiele medali z całego świata, zwłaszcza złotych.

Po kilku miesiącach miód się zestarzał i należy go wyrzucić

Z powyższym wiąże się następująca informacja – a raczej mit. Miód to jeden z produktów spożywczych, którego trwałość jest naprawdę długa, jeśli jest odpowiednio przechowywany. Miód charakteryzuje się dużą trwałością ze względu na swój skład. Zawartość cukrów prostych, niska wilgotność i właściwości antybakteryjne pozwalają na długi okres przydatności do spożycia. Wyjątkiem są produkty niskiej jakości z dużą zawartością wody. W ich przypadku może nastąpić fermentacja.

Światło i miód nie lubią się

Mit ten związany jest z przechowywaniem miodu i należy podkreślić, że jest on aktualny. Miód nie potrzebuje światła, a długotrwałe narażenie miodu na działanie promieni słonecznych nie przynosi mu korzyści. Jeśli więc na przykład masz trochę jedzenia na parapecie w kuchni z widokiem na ogród i bezpośrednie działanie promieni słonecznych, zastanów się dwa razy nad miodem (ale także większością innych produktów spożywczych). Miód należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, najlepiej w spiżarni lub można go przechowywać w lodówce. Ważne jest również, aby miód był odpowiednio uszczelniony, ponieważ pochłania wilgoć i zapachy z otoczenia.

Miód to wspaniały produkt naturalny, a jego regularne spożywanie może mieć pozytywny wpływ na organizm. Szczególnie o tej porze roku miód zaczyna obficie pojawiać się w kuchni i podczas gotowania. Nie trzeba go dodawać wyłącznie do herbaty, ale śmiało można dodawać go do sosów czy np. do mięs.

Listę składników i opisową procedurę znajdziesz w przepisie Chrupiące, pieczone w piekarniku nuggetsy z kurczaka z dipem słodko-kwaśnym na Varecha.sk

Więcej przepisów wideo znajdziesz w TV Varecha.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *