Wzmocnij organizm i popraw trawienie: lekarz mówił o zaletach potraw noworocznych

Niektóre tradycyjne przysmaki noworoczne mogą być korzystne dla organizmu.

Na przykład powinieneś zwrócić uwagę na galaretowane mięso.

Endokrynolog Elena Churakina mówiła o tym, dlaczego warto jeść to danie, pisze.

Jeśli galaretowane mięso jest zrobione z wołowiny i wieprzowiny, zawiera dużo białka, witamin A i B, a także ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i układ nerwowy.

Specjalistka opowiedziała także o kolejnym zdrowym daniu na świątecznym stole, które jest źródłem kwasu foliowego, potasu, żelaza i magnezu.

Mówimy o winegrecie.

Poza tym ryby, które często przygotowuje się na święta, korzystnie wpływają na organizm. Najlepiej wybierać pieczonego łososia, który jest bogaty w białko i niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3.

Churakina zauważyła także w rozmowie z prasą, że zamiast słodyczy warto wybrać sałatkę owocową, którą można polać jogurtem.

Wcześniej pytaliśmy, czy można przygotować zdrowego Oliviera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *