Niektóre tradycyjne przysmaki noworoczne mogą być korzystne dla organizmu.
Na przykład powinieneś zwrócić uwagę na galaretowane mięso.
Endokrynolog Elena Churakina mówiła o tym, dlaczego warto jeść to danie, pisze.
Jeśli galaretowane mięso jest zrobione z wołowiny i wieprzowiny, zawiera dużo białka, witamin A i B, a także ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i układ nerwowy.
Specjalistka opowiedziała także o kolejnym zdrowym daniu na świątecznym stole, które jest źródłem kwasu foliowego, potasu, żelaza i magnezu.
Mówimy o winegrecie.
Poza tym ryby, które często przygotowuje się na święta, korzystnie wpływają na organizm. Najlepiej wybierać pieczonego łososia, który jest bogaty w białko i niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3.
Churakina zauważyła także w rozmowie z prasą, że zamiast słodyczy warto wybrać sałatkę owocową, którą można polać jogurtem.
Wcześniej pytaliśmy, czy można przygotować zdrowego Oliviera.