Kiedy wspomina się o cholesterolu, wiele osób uważa, że jest to coś złego. Potrzebujemy jednak określonej ilości cholesterolu, pełni on w organizmie człowieka niezastąpioną funkcję. Jeśli jednak cholesterolu jest za dużo, może to powodować problemy, takie jak zawał serca, udar, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca i ogólnie gorszy stan układu sercowo-naczyniowego. Problemy powodują zwłaszcza wysoki poziom cholesterolu LDL („złego”). Do nich zaliczamy także zaburzenia erekcji czy problemy z płodnością.
Dobry i zły cholesterol
Cholesterol to związek organiczny powstający z tłuszczu wytwarzanego przez organizm, ale także pozyskiwanego z pożywienia (zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego). Cholesterol jest potrzebny naszemu organizmowi do budowy błon komórkowych. Reguluje trawienie i ułatwia wchłanianie witaminy D. Istnieją dwa rodzaje cholesterolu. Cholesterol LDL („zły”) może gromadzić się w naczyniach krwionośnych, zatykając je lub przynajmniej utrudniając ich przepływ. cholesterol HDL („dobry”), który zapewnia dotarcie cholesterolu LDL do wątroby, gdzie jest metabolizowany.
Zdjęcie: Pixabay
Co to jest wysoki cholesterol
Zarówno cholesterol LDL, jak i HDL muszą znajdować się na określonym poziomie, aby organizm mógł funkcjonować tak, jak powinien. Cholesterol LDL nie powinien przekraczać 135 mg/dL, gdyż wtedy mówimy o wysokim cholesterolu. Idealny poziom cholesterolu HDL wynosi od 45 do 55 mg/dL. Ważny jest także stosunek cholesterolu LDL do HDL. Jeśli podzielimy cholesterol LDL przez cholesterol HDL, wynik powinien być liczbą mniejszą niż 5. Jeśli liczba ta jest wyższa, czas zacząć coś ze sobą robić – najlepiej zacznij od zmiany nawyków żywieniowych i włączenia ćwiczeń.
Nalewka z mahoniu
Mahoń to krzew, który można tu powszechnie spotkać. Dorasta do wysokości około jednego metra. Kwitnie małymi żółtymi kwiatami. Charakteryzuje się jednak głównie ciemnozielonymi, błyszczącymi i skórzastymi liśćmi. Owoce mahoniu są bezpieczne do spożycia i można je gotować. Wykorzystamy je także do przygotowania nalewki. Zawierają dużo witaminy C, kwasu chlorogenowego i berberyny, która obniża poziom cukru we krwi i ilość tłuszczu w krwiobiegu.
- Weź około pół szklanki mahoniowych płotów (szklanka o pojemności 240 ml). Dodać osiem łyżek miodu i wysokoprocentowy alkohol (śliwowica, wódka). Odstawić w ciemne miejsce na około cztery tygodnie – od czasu do czasu potrząsać. Po czterech tygodniach przecedź nalewkę przez cienką szmatkę i wyciśnij jak najwięcej. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. W razie potrzeby można dosłodzić. Codziennie bierzemy łyżkę.
Źródła informacji:
https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-nalewki-na-wysoki-cholesterol-wykonanie-tych-mikstur-jest-ba,nId,6094689
https://mamamiod.com/have-high-cholesterol-no-problem-give-this-tincture-a-try/
Zdjęcie: Pixabay