Wyrzucasz łupiny orzechów włoskich? To duży błąd. Lepiej zrobić z nich domowe kosmetyki

Orzechy włoskie często pojawiają się w naszych kuchniach. Zwykle jako składnik ciast i innych wypieków, a także smacznych sałatek. Jednak niewiele osób wie, że przydatne jest nie tylko „wnętrze” orzecha, ale także jego skorupa. Zamiast wyrzucać, lepiej wykorzystać go do przygotowania skutecznego preparatu na przyciemnienie i wzmocnienie włosów.

Zdjęcie: Pixabay/congerdesign

Domowe kosmetyki cieszą się coraz większą popularnością. Wiele osób zwraca uwagę na cenne właściwości naturalnych składników, których jest pod dostatkiem. Warto na przykład zwrócić uwagę, jak cenne są orzechy włoskie. Są źródłem białka i zdrowych tłuszczów, a także witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie oraz poprawiają kondycję naszej skóry i włosów.

Co zrobić z łupin orzecha włoskiego? Na pewno nie warto ich wyrzucać

Łupiny orzecha włoskiego zawierają substancje bioaktywne, takie jak karotenoidy, flawonoidy i garbniki. Zawierają także minerały: krzem, potas, jod, magnez, żelazo i selen, a także witaminy z grupy B, C, K, P i E. Zanim wyrzucisz skórki do śmieci, zastanów się, co zyskasz dzięki ich zastosowaniu do produkcji kosmetyków domowych.

Możliwości wykorzystania mogą być bardzo szerokie. Najbardziej na tym skorzystają nasze włosy i skóra. Peeling można stosować np. jako odżywkę do włosów, krem ​​do ciała, peeling, maskę, a nawet jako tonik do twarzy. Jednak niekwestionowanym hitem jest płukanka, której efekty potrafią być dość zaskakujące.

Domowa płukanka z łupin orzecha włoskiego wzmacniająca i przyciemniająca włosy

Płukanka z łupin orzecha włoskiego świetnie sprawdzi się w przypadku włosów błyszczących, siwych i osłabionych. Regularne stosowanie zacznie przynosić rezultaty w krótkim czasie. Włosy będą pełne blasku, wzmocnione i przyciemnione. Najlepszy efekt zauważą osoby posiadające brązowe włosy. Przygotowanie jest banalne i wystarczą muszle i woda.

Muszle płuczemy kilka razy pod bieżącą wodą, następnie zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 40-50 minut. Im dłużej muszelki się gotują, tym ciemniejsza będzie woda. Po ugotowaniu odczekaj, aż płyn ostygnie. Odcedź i przelej płukankę np. do szklanej butelki. Stosuj dwa razy w tygodniu, natomiast po „kuracji” nie zapomnij o odpowiednim nawilżeniu włosów olejkiem. Powodzenia!

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Rozcieńczyć 1 kroplę w wodzie i wmasować w skórę głowy. Gwarantowana ilość baby hair

W ciągu kilku sekund możesz zapanować nad puszącymi się włosami. Weź kilka kropli i rozprowadź. Będą gładkie i błyszczące

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *