Wegetarianka zdecydowała się zrezygnować z żywności pochodzenia roślinnego i teraz codziennie zjada kostkę masła – podaje Daily Mail.
Kerissa Taylor twierdzi, że przez 20 lat unikała jedzenia mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Teraz Amerykanin uważa to za ogromny błąd i namawia wszystkich do spożywania większej ilości tłuszczów zwierzęcych.
Najbardziej niezwykłym elementem jej nowej diety jest masło. Kobieta używa go codziennie, dodaje do klopsików lub dodaje do bulionu kostnego i stara się zjadać przynajmniej 100 gramów dziennie.
„70% moich kalorii pochodzi z tłuszczu” – podkreśla Taylor w filmie opublikowanym na swoim blogu.
Według niej taka dieta zwiększa poziom energii, wspomaga wchłanianie mikroelementów oraz pomaga zachować zdrowie jelit i mózgu.
„Kiedy jesteś na diecie roślinnej, możesz mieć niedobór minerałów, ponieważ nie masz tłuszczu, i to jeden z tych problemów, z którymi borykałem się jako wegetarianin przez 20 lat” – mówi.
Zupełnie odmiennego zdania jest jednak dietetyczka Amanda Hart. Według niej tłuszcze nasycone są częścią zbilansowanej diety, ważne jest jednak, aby spożywać je z umiarem. Nadmierne spożycie tłuszczu może być bardzo niebezpieczne.
„American Heart Association i wiele innych szanowanych organizacji zdrowotnych zaleca ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych w celu utrzymania zdrowego układu krążenia” – zauważa.
„Spożycie całej kostki masła, które zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych, może nie być zgodne z tymi zaleceniami” – dodaje specjalistka.
Hart zauważa, że ważne jest, aby wiedzieć, że nie wszystkie tłuszcze nasycone są sobie równe.
„Chociaż olej pochodzenia zwierzęcego można włączać do jadłospisu w umiarkowanych ilościach, należy wziąć pod uwagę ogólny skład diety i jego wpływ na zdrowie” – radzi dietetyk.
„Myślę, że należy pamiętać, że spożywanie nadmiernych ilości tłuszczów nasyconych wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca i innych problemów zdrowotnych. Najlepiej stosować bardziej zrównoważone podejście do odżywiania, uwzględniające różnorodne zdrowe tłuszcze.
Ważne jest, aby zachować równowagę pomiędzy różnymi rodzajami tłuszczu, w tym tłuszczami nienasyconymi, które, jak wykazano, mają pozytywny wpływ na zdrowie serca” – radzi.
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!