Te produkty zwiększają szkodliwość alkoholu

„Nie ma bezpiecznej dawki alkoholu, każda ilość jest szkodliwa dla organizmu. Jeśli chodzi o żywność i napoje alkoholowe, popularne są połączenia takie jak wino i ser. Jednak niektóre produkty spożywcze nie są kompatybilne z napojami alkoholowymi i tylko pogarszają ich działanie.Jednym z kluczowych czynników, które należy wziąć pod uwagę podczas picia alkoholu, jest nawodnienie. Napoje alkoholowe działają moczopędnie, co powoduje wzmożone wytwarzanie moczu i prowadzi do odwodnienia. Dlatego nie należy spożywać pokarmów, które mogą pogorszyć ten efekt” – mówi dr Swietłana Kanewska.

Ekspert dodaje, że nie należy go łączyć z pieczywem, pizzą, fasolą czy soczewicą, potrawami tłustymi i pikantnymi.

Najbardziej niebezpieczne połączenia z alkoholem

Piwo i chleb to nie jest dobre połączenie, bo te produkty mogą powodować odwodnienie. Faktem jest, że zawierają dużą ilość drożdży. Powoduje to, że wątroba nie jest w stanie przetworzyć spożytego alkoholu. Dodatkowo po ich spożyciu organizm aktywnie stara się pozbyć toksyn, co może skutkować silnymi obrzękami i bólem.

Pizza i alkohol również nie są dobrym spożyciem. Ciasto w połączeniu z alkoholem jest trudne do strawienia i może powodować ból i dyskomfort w żołądku. Ponadto pizza zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy i otyłości.

Alkohol utrudnia trawienie pokarmów będących dobrym źródłem żelaza, takich jak fasola czy soczewica. Alkohol i rośliny strączkowe niekorzystnie wpływają na jelita i zaburzają pracę układu trawiennego.

Tłuste jedzenie – w połączeniu z napojami alkoholowymi obserwuje się agresywny i patologiczny wpływ na trzustkę. Sok trzustkowy, który jest uwalniany w celu trawienia pokarmu, staje się bardziej lepki i następuje dodatkowy skurcz zwieracza Oddiego, który odpowiada za przedostawanie się soku trzustkowego i żółci do jelita.

Jednocześnie tłuste pokarmy aktywują trzustkę, w wyniku czego powstaje efekt aktywnej produkcji soku trzustkowego i spowalnia się jego uwalnianie. Wszystko to może spowodować rozwój ostrego zapalenia trzustki, martwicę trzustki (choroba trzustki), a nawet śmierć człowieka. Jest to zatem najbardziej niebezpieczna kombinacja.

Spożywanie pikantnych potraw z alkoholem powoduje niestrawność i problemy trawienne. Pikantne potrawy spowalniają proces opróżniania żołądka i powodują refluks żołądkowy, co prowadzi do uszkodzenia przełyku.

„Nie możesz zmusić organizmu do szybszego przetwarzania alkoholu, ale możesz spowolnić jego wchłanianie do krwiobiegu, jedząc wcześniej. Najważniejsze jest, aby unikać kombinacji opisanych powyżej.

Jednak najlepszym sposobem na uniknięcie przykrych skutków spożycia alkoholu jest jego ograniczenie do minimum lub całkowite zaprzestanie picia” – dodaje lekarz.

Więcej:

Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *