Szpinak – jak go prawidłowo jeść

Przy odpowiednio zaprojektowanej diecie nie uda Ci się przybrać na wadze. Dlatego szpinak będzie doskonałym składnikiem Twojego menu. To liściaste warzywo „pasuje” idealnie. w diecie osób chcących schudnąć lub monitorować swoją wagę: charakteryzuje się bardzo niską zawartością kalorii.

Jeśli chodzi o twierdzenie, że zawarte w nim żelazo nie jest wchłaniane, jest to błędne przekonanie, podaje portal poświęcony zdrowiu The Health Site.

Jeśli to warzywo liściaste zostanie poddane minimalnej obróbce cieplnej i spożyte ze źródłami witaminy C i tłuszczów roślinnych, wówczas wszystkie pierwiastki zostaną doskonale wchłonięte.

Jest to jeden z najważniejszych pokarmów pozwalających zachować młodość organizmu. Jego spożycie pozytywnie wpływa na wygląd.

Jeśli chcesz mieć piękne włosy, jedz jedną porcję szpinaku dwa razy w tygodniu – radzi publikacja.

Szpinak to jeden z produktów, który należy spożywać w chwilach stresu. Warzywo zawiera składniki o łagodnym działaniu uspokajającym. Zawiera ogromną ilość beta-karotenu i witaminy A. Ponadto jedna jej porcja jest źródłem ponad 50% dziennej wartości witaminy C. Obecność tych składników odżywczych ma znaczący wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego.

Szkoda ze szpinaku

To warzywo zawiera niezwykle wysoki poziom kwasu szczawiowego. Cząsteczki kwasu szczawiowego, zwane także szczawianami, są w stanie wiązać wapń i żelazo i zapobiegać ich wchłanianiu przez organizm.

Wiadomo, że wysoki poziom szczawianów powoduje, że żelazo i wapń są znacznie mniej wchłaniane. Dlatego organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości tych pierwiastków, co może zakłócać jego normalne funkcjonowanie i prowadzić do różnych chorób związanych z niedoborami minerałów.

Podczas przyjmowania leków przeciwzakrzepowych, takich jak warfaryna, ważne jest, aby nie zmieniać nagle ilości spożywanych pokarmów zawierających duże ilości witaminy K.

Portal zdrowia podaje również, że duże ilości potasu w organizmie są szkodliwe dla czynności nerek, dlatego ważne jest monitorowanie poziomu potasu, zwłaszcza jeśli nerki nie pracują dobrze.

Więcej:

Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *