Specjalista mówił o korzyściach i szkodach popularnych przypraw, przypraw i przypraw





Przygotowanie wielu potraw wymaga dodatku przypraw, wzmacniaczy smaku, aromatycznych liści, korzeni i owoców. Wraz z rosyjską dietetyczką, kandydatką nauk chemicznych Anastazją Shalyapiną, portal sb.by zastanawiał się, jakie korzystne i szkodliwe właściwości mają najpopularniejsze przyprawy i przyprawy:

Wiele osób, słysząc słowo „przyprawy”, wyobraża sobie rynek, na którym sprzedają różne zioła, wielobarwne proszki itp. Ale najpierw zrozummy, co oznaczają terminy „przyprawa”, „przyprawa” i „przyprawa”.

Przyprawy to wzmacniacze smaku różnego pochodzenia. Na przykład sól, pieprz, cukier, ocet, musztarda, glutaminian sodu itp. Nie myl tego z przyprawą do jedzenia – czymś, co dodaje mu smaku. Przyprawy to mieszanki przypraw i ziół, sosy, ketchupy, kwaśna śmietana itp. A przyprawy są tym, co zmienia aromat: zioła, korzenie itp. Np. pietruszka, koper, kurkuma, liść laurowy, imbir, czosnek, pieprz czarny. Jedyną różnicą jest to, jakie zadanie wykonują podczas gotowania.

Przyjrzyjmy się kilku przyprawom, przyprawom i przyprawom, które najczęściej można znaleźć w kuchni.

Pieprz

Oprócz zwykłego pieprzu czarnego występuje także pieprz biały i zielony. Niedojrzałe papryki suszone w określonej temperaturze stają się czarne, natomiast suszone próżniowo stają się zielone. Pieprz zielony jest bardziej aromatyczny niż pieprz czarny, a ciepło jest mniej odczuwalne. Pieprz biały to suszone pestki owoców, najostrzejsza przyprawa, a jednocześnie mniej aromatyczna niż papryka czarna i zielona.

Jedzenie pieprzu zmniejsza prawdopodobieństwo chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ aktywuje krążenie krwi. Pieprz wspomaga także trawienie i pobudza metabolizm. Należy zachować ostrożność stosując go w przypadku wrzodów żołądka, zapalenia błony śluzowej żołądka, zapalenia okrężnicy, chorób wątroby i nerek.

Musztarda

Musztarda jest doskonałym przeciwutleniaczem. Uważa się, że może spowolnić proces starzenia się organizmu. Nasiona gorczycy są bogate w minerały, takie jak magnez, żelazo, krzem, cynk i selen. Do dobroczynnych właściwości musztardy należy także wzmocnienie układu odpornościowego, poprawa apetytu i trawienia. Przeciwwskazania do stosowania: alergie, zapalenie błony śluzowej żołądka, wrzody trawienne żołądka i jelit, zapalenie nerek.

Wanilia

Wanilia nadaje wypiekom wyśmienity aromat i cierpko-słodki smak. Suszona laska wanilii jest doskonałym przeciwutleniaczem. Poprawia także trawienie, uelastycznia organizm, a jego zapach wywołuje uczucie komfortu i spokoju.

Cynamon

Cynamon dodawany jest do wypieków, deserów, napojów i dań słonych. Oprócz przyjemnego aromatu ma wiele przydatnych zalet. Ma właściwości przeciwutleniające i pomaga trawić tłuste potrawy. Różne związki zawarte w cynamonie korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Nie należy go jednak nadużywać ze względu na zawartość kumaryny. Jest to naturalny aromat będący częścią warfaryny, leku rozrzedzającego krew. spożywanie zbyt dużej ilości kumaryny może powodować uszkodzenie wątroby i wpływać na krzepnięcie krwi. Dlatego cynamon, jak każdy inny produkt spożywczy, należy spożywać z umiarem. Natomiast osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, chore na cukrzycę czy choroby wątroby powinny przed dodaniem cynamonu do swojej diety skonsultować się z lekarzem.

Kurkuma

Kurkuma jest spokrewniona z imbirem, choć smak i aromat przypraw jest inny. Stosowaną przyprawą jest suszony proszek korzeniowy, który zawiera żółty barwnik kurkuminę. Stosowany jest do barwienia wielu produktów spożywczych: serów, jogurtów, chipsów, sosów, ciastek, galaretek, margaryny.

Kurkuma jest przeciwutleniaczem i immunomodulatorem, zawiera niezbędne mikroelementy, działa przeciwzapalnie, pobudza apetyt, normalizuje metabolizm, pomaga zmniejszyć obrzęk tkanek spowodowany zapaleniem stawów, poprawia zdrowie nerek i układu wydalniczego. Ale jest jeden niuans: wszystkie korzystne właściwości zostały potwierdzone w warunkach laboratoryjnych na myszach. Jednak badania kliniczne wykazały bezpieczeństwo kurkumy. We wszystkich przeprowadzonych badaniach ochotnicy, którzy przyjmowali ekstrakty z kurkuminy, dobrze tolerowali lek. Tylko w rzadkich przypadkach zgłaszano niewielki dyskomfort żołądkowo-jelitowy.

Jeśli jesteś na nią uczulony, powinieneś unikać spożywania kurkumy w jakiejkolwiek postaci. Przyjmowanie ekstraktów jest również przeciwwskazane w czasie ciąży, karmienia piersią i chorób pęcherzyka żółciowego.

Zdjęcie: freepik.com

Wcześniej my o tym, jak jeść, aby pobudzić aktywność mózgu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *