Zdrowie i piękno
Dlaczego cholesterol nie zawsze jest wrogiem zdrowia
Cholesterol jest wskaźnikiem istotnym dla zdrowia, zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego. Wysoki poziom cholesterolu może stać się zagrożeniem dla naczyń krwionośnych, gdyż ma on tendencję do odkładania się na ich ściankach w postaci twardych formacji tłuszczowych, blokując drogę krwi i zwiększając ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
jednak niekoniecznie jest to złe. Warunkowo dzieli się go na dobry i zły, a tak naprawdę ważna jest tu równowaga pomiędzy obydwoma rodzajami cholesterolu. Dzieje się tak dlatego, że organizm potrzebuje obu rodzajów cholesterolu i każdy z nich odgrywa swoją rolę w procesach zachodzących w organizmie.
Jaka jest różnica między dobrym i złym cholesterolem?
Cholesterol jest syntetyzowany w Wchodzi w skład błon każdej komórki i bierze udział w syntezie i wchłanianiu witaminy D, w syntezie i transporcie hormonów do tkanek, w składzie soków i kwasów żółciowych.
Cholesterol umownie dzieli się na dobry i zły. Dobry cholesterol, czyli HDL (lipoproteina o dużej gęstości), jest bardzo ważny dla usuwania substancji odpadowych z tkanek i komórek tętnic do wątroby w celu przetworzenia i usunięcia z organizmu.
Dobry cholesterol ma dużą gęstość i spełnia jeszcze jedną ważną funkcję – „zbiera” z tkanek pozostałości i nadmiary i przyjmuje je do ostatecznego przetworzenia i usunięcia przez organizm.
Zły cholesterol natomiast pełni również swoje ważne funkcje. Bierze udział w transporcie składników odżywczych i hormonów do tkanek i tętnic. To, co czyni go złym, to tak naprawdę jego duża ilość. Kiedy mieści się w normalnych granicach w organizmie, jego funkcje wcale nie są złe, wręcz przeciwnie. Ale kiedy podnosi się i zaczyna tworzyć solidne formacje, staje się już zagrożeniem dla zdrowia.
Jak kontrolować cholesterol?
Dobra wiadomość jest taka, że możesz kontrolować poziom cholesterolu dzięki prawidłowemu odżywianiu i aktywnemu trybowi życia. Alkohol i palenie to jedne z głównych czynników powodujących wzrost cholesterolu, dlatego dobrze jest ograniczyć je do minimum.
Do pokarmów mających właściwości obniżające zły cholesterol zalicza się awokado, soję i produkty sojowe, pektynę w owocach, orzechy włoskie, ryby, pestki dyni, orzechy nerkowca, oliwę z oliwek, orzechy laskowe, migdały, olej rzepakowy, jogurt, siemię lniane, warzywa.
Jeśli regularnie będziesz włączać te produkty do swojego jadłospisu, będziesz w stanie skutecznie kontrolować poziom cholesterolu.
Aby zmniejszyć ryzyko jego wzrostu, ogranicz potrawy smażone i tłuste. Należą do głównych winowajców wzrostu poziomu złego cholesterolu.