Podkręca metabolizm i reguluje poziom tłuszczu we krwi. Pomoże także w trawieniu i utracie wagi

Poruszanie się i spowolniony metabolizm po Świętach Bożego Narodzenia oraz pozbycie się zbędnych kilogramów to jedne z noworocznych postanowień wielu z nas. Jeśli wolisz naturalne sposoby i zioła od drogich preparatów obiecujących cuda, spróbuj postawić na koper włoski. To warzywo może wiele. Nasiona kopru włoskiego są bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i minerałów ważnych dla spalania tłuszczu. Koper włoski pomaga przy wzdęciach, problemach trawiennych, ale także przy kaszlu, problemach z oskrzelami i astmie.

Herbata z kopru włoskiego i nasion kopru włoskiego pomaga w trawieniu i utracie wagi.

Koper włoski i co z nim zrobić:

Źródło: YouTube

Jeśli koper włoski jest dla Ciebie przyprawą, o której słyszałeś, ale jeszcze jej nie próbowałeś, czas to naprawić. Koper włoski pomaga rozpocząć trawienie, wspierając produkcję enzymów żołądkowych. Ma zmniejszać toksyczne działanie alkoholu na organizm człowieka, oczyszczać krew i regulować ciśnienie krwi. Nawet matki mu nie pozwalają. Herbata z kopru włoskiego wspomaga laktację i przeciwdziała kolce, na którą często cierpią dzieci.

Ale nie tylko nasiona kopru włoskiego są przydatne i zdrowe.

A co powiesz na cebulę kopru włoskiego?

Być może przegapiłeś cebulę kopru włoskiego w sklepie spożywczym, nie wiedząc, jak jej używać. Przypomina trochę seler lub kalarepę. Ale jest o wiele słodszy i aromatyczny, z nutą lukrecji. Łodyga kopru włoskiego przypomina koperek. Włosi często wykorzystują surowy koper włoski do sałatek, gotowany na parze jako dodatek, w risotto lub jako część dań z makaronu.

Randka z koprem włoskim

Jest również popularny w kuchni francuskiej i greckiej. Bulwa kopru włoskiego zawiera dużą ilość wody, dlatego jest idealnym warzywem do odchudzania i detoksykacji. Dodatkowo, dzięki dużej zawartości witaminy C, żelaza, magnezu, potasu i wapnia, koper włoski pomaga wzmocnić odporność. Jej nasiona dodaje się do sosów i ciastek oraz do dań rybnych.

Ochrona przed trucizną

W książce Simony Procházkovej zatytułowanej „Lecznicza moc świeżych przypraw” czytamy: „Koper włoski był używany już w starożytności przez Chińczyków, Hindusów i Egipcjan jako środek chroniący przed jadem węża i skorpiona, a także jako doskonały lek na oczy, a także jako środek przeciwbólowy. środek wspomagający odchudzanie. Wierzono, że zapach kopru włoskiego ma zdolność odstraszania złych duchów i ochrony przed zaklęciami. Dioscorides i Hipokrates zalecali to zioło w celu zwiększenia produkcji mleka matki. Rzymianie wykorzystywali jego właściwości w celu poprawy trawienia. W średniowieczu koper włoski żuto, aby stłumić burczenie w żołądku podczas mszy”.

Pomoc w odchudzaniu

Jak donosi portal, działanie nasion kopru włoskiego badali naukowcy z Uniwersytetu w Minnesocie. Osiemnaście osób otyłych podzielono na trzy grupy, z których jedna otrzymała 4 gramy proszku, druga 8 gramów proszku, a trzecia grupa nie przyjmowała żadnego sproszkowanego sproszkowanego nasion kopru włoskiego. Pomiędzy śniadaniem a lunchem grupa przyjmująca osiem gramów proszku miała większe poczucie sytości, była bardziej usatysfakcjonowana i mniej głodna. Skończyło się na tym, że podczas lunchu zjedli o 10 procent mniej kalorii.

Zbiór kopru włoskiego:

Źródło: YouTube

Według ndtv koper włoski pomaga w utracie wagi:

  • Koper włoski jest bogatym źródłem błonnika, który zapewni uczucie sytości na dłuższy czas, nie będziesz głodny i nie będziesz się przejadać. Prowadzi to do mniejszego spożycia kalorii i utraty wagi.
  • Zmniejsza odkładanie się tłuszczu poprzez poprawę wchłaniania witamin i minerałów w organizmie.
  • Ma właściwości moczopędne. Picie herbaty z kopru włoskiego pomaga usunąć toksyny z organizmu, co może przyczynić się do utraty wagi.
  • Nasiona kopru włoskiego odpowiadają za pobudzenie metabolizmu, co jest kluczem do zdrowej utraty wagi.
  • Koper zawiera szereg przeciwutleniaczy, takich jak fosfor, selen, cynk, mangan, cholina, beta-karoten i luteina. Chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które powodują stres oksydacyjny, prowadzący do otyłości i schorzeń przypominających cukrzycę.
  • Olejki lotne, takie jak estragol, fenchon i anetol obecne w nasionach kopru włoskiego, pomagają przyspieszyć trawienie, promując produkcję enzymów żołądkowych. Sprawny układ trawienny to podstawa zdrowego odchudzania.

Nasiona kopru

Nasiona kopru włoskiego mają szereg korzyści zdrowotnych, które obejmują poprawę trawienia, metabolizmu, zdrowia włosów i skóry, dlatego można je spożywać codziennie. Jak podaje strona internetowa, spożywanie nasion kopru włoskiego z wodą jest powszechnie znaną praktyką, mającą głównie na celu złagodzenie skurczów żołądka i poprawę trawienia.

Czy w czasie wakacji pozwoliłeś sobie na alkohol? Teraz jest czas na odciążenie wątroby nasionami

„Weź garść nasion kopru włoskiego i namocz je w szklance pełnej wody. Zostaw na noc i wypij rano. Zwiększa to wchłanianie witamin i minerałów w organizmie, co pomaga w redukcji masy ciała” – podaje „The Times of India”. Według niego wypicie dwóch takich szklanek wody z kopru włoskiego, jednej rano i drugiej wieczorem, to świetny sposób na odchudzanie.

Jak zrobić herbatę z kopru włoskiego

Na stronie poświęconej żywności i zdrowiu znajdziesz prosty przepis na herbatę z kopru włoskiego.

Herbata z kopru włoskiego:

Będziesz potrzebować jednej łyżki nasion kopru włoskiego, które zmielisz lub jeszcze lepiej rozgnieć w moździerzu, aby zapewnić powolne uwalnianie smaków. Herbata z kopru włoskiego ma bardzo przyjemny, słodki smak.

Czego będziesz potrzebować:

  • 1-2 łyżeczki suszonych nasion kopru włoskiego
  • 250 ml wrzącej wody

Metoda:

  1. Przygotuj filiżankę lub czajniczek do przygotowania herbaty.
  2. Wsypać do niej 1-2 łyżeczki suszonych i rozgniecionych nasion kopru włoskiego.
  3. Zalać 250 ml wrzącej wody.
  4. Pozostawić do zaparzenia na 10 minut.
  5. Odcedź herbatę i dodaj do smaku miód lub cytrynę lub po prostu delektuj się nią.

Herbatę z kopru włoskiego pije się na ciepło, najlepiej dwa razy dziennie. „W podobny sposób można wykorzystać liście kopru włoskiego. Ale musi być w doskonałym stanie, bez żadnych ataków. Pozostaw liście do zaparzenia na 15 minut, odcedź i wypij” – dodaje kolejna opcja food ndtv.

Mieszanka na wzdęty żołądek

„Jeśli masz problem z gromadzeniem się gazów w jelitach, przygotuj napar z kopru włoskiego i popijaj go trzy razy dziennie. Łyżeczkę rozdrobnionych nasion zalać szklanką wrzącej wody, zaparzać 10 minut i odcedzić. Nasiona kopru włoskiego można też żuć” – radzi.

Jedna łyżka złotego płynu dziennie wzmocni Twoje zdrowie. A premia? Pomoże Ci schudnąć

„Do kopru włoskiego możesz dodać kminek i anyż, które również pomogą przy wzdęciach. „Do przygotowania herbaty użyj pół łyżeczki kopru włoskiego, pół łyżeczki anyżu i pół łyżeczki mielonego kminku. Wszystko zalać 300 ml wrzącej wody i pozostawić do zaparzenia na 10 minut. Odcedź herbatę i pij raz dziennie” – zaleca iReceptář.

Wiesz to…

  • Nazwa kopru włoskiego pochodzi od łacińskiego słowa „foenum” czyli siano. To przez zapach.
  • Kiedy wgryziesz się w nasiona kopru włoskiego, poczujesz na języku to, co mają wspólnego z nasionami kopru włoskiego – substancję anetol.
  • Zmielone lub zaprawione nasiona kopru włoskiego należy przechowywać w zamkniętym pojemniku, aby zapobiec przedostawaniu się do nich powietrza. W przeciwnym razie szybko stracą swój aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *