Owoc ten spowalnia siwienie włosów, spożywaj go przynajmniej 1 raz w tygodniu

Rosyjski dietetyk dr Michaił Ginzburg podzielił się nieoczekiwanymi właściwościami owocu – jego spożycie spowalnia. Według lekarza persimmonę może i powinien spożywać każdy, jednak dla osób po 50. roku życia jest to po prostu konieczne. Owoc ten jest źródłem cennych witamin i pierwiastków śladowych, w tym jodu i żelaza. W wieku dorosłym ryzyko zetknięcia się z ich niedoborami jest znacznie większe.

Persimmon – owoc spowalniający siwienie włosów

Wskazane przez dietetyka substancje korzystnie wpływają na układ nerwowy, a także przedłużają młodość – twierdzi dr Ginsburg. Cudowne działanie tego produktu wyjaśniono bardzo prosto: persimmon zachowuje pigment we włosach, więc jego spożywanie pozwoli na długi czas uniknąć siwych włosów.

Możesz jeść persimmon 1 do 3 razy w tygodniu. Produkt bardzo dobrze znosi pierwsze mrozy i spadki temperatur, jednak najbardziej użyteczny pozostaje w stanie świeżym.

Dr Michaił Ginzburg ostrzega również, że osoby cierpiące na kamicę moczową i choroby przewodu pokarmowego będą musiały odmówić spożycia owoców. Persymona jest bezpieczna dla diabetyków, jednak specjalista nadal radzi trzymać się normy i nie jeść więcej niż jednego owocu dziennie.

Inne zalety persimmon

Do pozytywnych właściwości należą:

  • Pobudzenie trawienia dzięki błonnikom, które poprawiają ruchliwość, wchłaniają toksyny i aktywują wydzielanie soków żołądkowych i jelitowych.
  • Pomaga w wchłanianiu żelaza dzięki kwasowi askorbinowemu, pobudza hematopoezę dzięki witaminom z grupy B.
  • Zwiększenie elastyczności naczyń włosowatych dzięki witaminie PP, poprawa właściwości reologicznych krwi dzięki witaminom P i K. Jest to przydatne dla osób, których skóra jest skłonna do trądziku różowatego i występują przesłanki do żylaków.
  • Pomaga w utrzymaniu ostrości wzroku dzięki beta-karotenowi i zeaksantynie, które chronią siatkówkę i plamkę żółtą przed zmianami zwyrodnieniowymi.
  • Łagodne działanie moczopędne pomaga likwidować obrzęki kończyn, usuwać nadmiar soli i zapobiegać kamicy moczowej.
  • Zmniejszenie ryzyka zawału serca dzięki związkom fenolowym zwalczającym miażdżycę.
  • Pomaga stymulować układ odpornościowy dzięki wysokim stężeniom kwasu askorbinowego, witamin z grupy B i minerałów.

Ale ważne jest, aby wiedzieć, że niektórzy ludzie muszą ograniczyć spożycie persymonów lub całkowicie przestać je jeść, aby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu. Do głównych przeciwwskazań należą:

  • wiek do trzech lat;
  • ostre choroby przewodu pokarmowego (zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie jelit, zapalenie okrężnicy);
  • alergie na produkt, indywidualna nietolerancja.

Więcej:

Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!

Zobacz wszystko na Actualno.com

Więcej od ZDRAVE:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *