Nieznany wpływ fast foodów na kobiety, które chcą zajść w ciążę

W okresie izolacji mogą wystąpić dwie opcje: osoby, które poprawiły swoją dietę, dbając o zdrową żywność, oraz te, które nadal sięgają po wszystko. W tym przypadku, Badanie ostrzega, że ​​kobietom, które jedzą mniej owoców i więcej fast foodów, zajście w ciążę zajmuje więcej czasu Jak wynika z badań przeprowadzonych przez instytut, prawdopodobieństwo zajścia w ciążę w ciągu roku jest mniejsze Instytut Badawczy Robinsona na Uniwersytecie w Adelajdzie (Australia), opublikowane w „Reprodukcja człowieka”jedno z wiodących na świecie czasopism poświęconych medycynie rozrodu.

W trakcie badania przeprowadzonego w 2018 roku zadano pytania osobom 5598 kobiet z Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i Irlandii na temat swojej diety podczas pierwszej wizyty prenatalnej. W porównaniu z kobietami, które w miesiącu poprzedzającym poczęcie jadły owoce trzy lub więcej razy dziennie, kobietom, które jadły owoce rzadziej niż jeden do trzech razy w miesiącu, trwało to pół miesiąca dłużej w zajściu w ciążę. Podobnie w porównaniu z kobietami, które nigdy lub rzadko jadły fast foody, kobietom, które jadły fast foody cztery lub więcej razy w tygodniu, zajście w ciążę trwało prawie miesiąc dłużej.

Spośród wszystkich par objętych badaniem 468 (8%) zostało sklasyfikowanych jako niepłodne (stwierdzając, że zajście w ciążę zajęło im ponad rok), a 2204 (39%) zaszły w ciążę w tym samym miesiącu. Kiedy naukowcy przyjrzeli się wpływowi diety na niepłodność, odkryli, że U kobiet spożywających najmniej owoców ryzyko niepłodności wzrosło z 8% do 12%i w którym jedli fast food cztery lub więcej razy w tygodniu ryzyko wzrosło z 8% do 16%.

Nauczyciel Claire Robertsbadacz z Lloyd Cox na Uniwersytecie w Adelajdzie i dyrektor badania, stwierdził, że „odkrycia te pokazują, że spożywanie dobrej jakości diety, zawierającej owoce i m.in.Minimalizacja spożycia fast foodów poprawia płodność i skraca czas potrzebny do zajścia w ciążę.

Podczas tej wizyty, która miała miejsce pomiędzy 14 a 16 tygodniem ciąży, specjaliści zadali im pytania co jadły w ciągu miesiąca poprzedzającego poczęciejak często spożywali owoce, zielone warzywa liściaste, ryby i fast foody.

Fast foody obejmowały hamburgery, pizzę, smażonego kurczaka i frytki. które zostały zakupione w fast foodach lub lokalach na wynos. The fast foody spożywane w domu (kupione np. w supermarketach) nie zostały uwzględnione w zebranych danych, zatem prawdopodobne jest, że spożycie tego rodzaju żywności niedostatecznie poinformowany.

Wszystkie pary, które otrzymywały leczenie niepłodności z powodu problemów u męża, zostały wyłączone z tego badania, aby bliżej przyjrzeć się diecie kobiet.

Główna autorka, dr Jessica Grieger, badaczka ze stopniem doktora na Uniwersytecie w Adelajdzie, wyjaśniła: „większość kobiet nie miała historii niepłodności” oraz że „związek z dietą przed ciążą został skorygowany w celu uwzględnienia kilku czynników, o których wiadomo, że zwiększają ryzyko niepłodności, w tym wskaźnika masy ciała [IMC] wysokie, wiek matki, palenie tytoniu i spożywanie alkoholu.

„Ponieważ dieta jest czynnikiem modyfikowalnym, nasze odkrycia podkreślają znaczenie rozważenia diety przedkoncepcyjnej zwiększyć szanse kobiet na planowanie ciąży” – dodał.

Naukowcy odkryli również, że chociaż spożycie owoców i fast foodów wpływa na czas zajścia w ciążę, spożycie zielonych warzyw liściastych i ryb przed ciążą nie miało takiego wpływu.

Autorzy badania zdają sobie sprawę z pewnych ograniczeń, takich jak gromadzenie danych na temat diety przed ciążą opierało się na retrospektywnych danych i obejmowało ograniczony zakres produktów spożywczych. Nie zebrano informacji na temat diety rodziców, a jest to możliwe Inne nieznane czynniki mogły mieć wpływ na wyniki. Ze swojej strony jedną z najważniejszych części tego badania jest duża liczba kobiet objętych badaniem.

„Przy każdej ocenie spożycia należy zachować ostrożność, czy wspomnienia uczestniczek są dokładnym odzwierciedleniem. Ponieważ jednak wiele kobiet Nie zmieniają swojej diety, ponieważ przed ciążą uważamy, że pamiętamy miesiąc wcześniej poczęcia będzie prawdopodobnie w miarę dokładne” – dodał Grieger.

Naukowcy kontynuują prace i planują zidentyfikować konkretne wzorce żywieniowe, a nie poszczególne grupy żywności, które mogą być powiązane z czasem potrzebnym kobietom do zajścia w ciążę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *