Zaletami tej karmy jest niska kaloryczność, niska zawartość tłuszczu oraz obecność znacznej ilości związków ważnych dla organizmu człowieka. Okazuje się, że nie wszystkie części kurczaka są przydatne. Na liście znajdują się nie tylko skóra, ale także skrzydełka, flaki i płuca.
Najbardziej szkodliwe części kurczaka
Należy unikać jedzenia skórki kurczaka, która jest dość tłusta. W tej części potrawy praktycznie nie ma przydatnych składników, ale jest „zły” cholesterol. Kolejną wadą skóry jest możliwa obecność chloru.
Warto także wykluczyć ze swojej diety skrzydełka z kurczaka. Spożywając je, człowiek z trudem dostarcza swojemu organizmowi przydatnych substancji, podaje portal zdrowia The Health Site. Przeciwnie, gromadzą toksyczne substancje i hormony powstałe w wyniku wstrzyknięcia kurczakom.
W żołądkach kurczaków obecne są szkodliwe mikroorganizmy i pasożyty, których również nie należy spożywać.
Wątróbki drobiowe również nie należą do najbardziej przydatnych części kurczaka: często są źródłem niebezpiecznych mikroorganizmów.
Wątróbka drobiowa ma również szereg przeciwwskazań. Nie zaleca się stosowania przez dzieci poniżej 3. roku życia, a także przez niektóre osoby dorosłe z następującymi problemami:
- wysoki cholesterol;
- wrzód trawienny, zapalenie żołądka – w chorobach przewodu pokarmowego – w chorobach wrzodowych i nerek, zaburzone są procesy przetwarzania białek;
- zapalenie trzustki;
- patologie nerek;
- indywidualna nietolerancja;
- z hiperwitaminozą i hemochromatozą – przy nadmiarze witamin A, B, C i żelaza nie należy spożywać pokarmów, które dodatkowo zwiększają ich stężenie w organizmie;
- w alergiach wieloważnych – duża dawka witaminy A może wywołać reakcję u osób skłonnych do innych typów alergii;
Przedawkowanie witaminy A może prowadzić do problemów z przewodem pokarmowym i zatrucia. Ponieważ występuje w dużych ilościach w wątróbce drobiowej, nie należy nadużywać tego produktu. Wiadomo, że witamina A prawie nie jest wydalana z organizmu, w przypadku jej nadmiaru może dojść do zatrucia. Narodowa Służba Zdrowia Wielkiej Brytanii zaleca spożywanie nie więcej niż 200 g wątroby tygodniowo.
Zaleca się preferowanie domowej wątroby, ponieważ podroby ze sklepu nie zawsze są najlepszym wyborem dla utrzymania zdrowia. W hodowli przemysłowej kurczakom często podaje się antybiotyki, które mają tendencję do gromadzenia się w wątrobie i pozostawania w niej. Stosując wysokiej jakości produkt i dawkowanie, korzyści zdrowotne wątroby drobiowej będą nieocenione. Szybko wchłania się w jelitach i zawiera wiele cennych makro- i mikroelementów, które pomogą poprawić zdrowie i wzmocnić organizm.
Więcej: