Nazywa się je cytrynami północy. Wspierają odporność i są niezbędne do dobrego trawienia

Bulwy bakłażana to często niedoceniany superfood. Bez nich w naszej diecie zabrakłoby ważnej witaminy wspierającej odporność, doskonale nas sycą, a także sprzyjają dobremu trawieniu. Oprócz kuchni ziemniaki można wykorzystać także jako pomoc domową, np. przy myciu rąk czy zmatowionych sztućcach.

Ziemniaki naprawdę mają szereg właściwości zdrowotnych, dlatego powinny stanowić stały element naszej diety. Na początek wybraliśmy pięć najważniejszych.

Ziemniaki są dobrym źródłem błonnika

Jeden średniej wielkości biały ziemniak, łącznie ze skórką, zawiera ponad 5 gramów błonnika. Może to nie wydawać się dużo, ale stanowi około jedną szóstą zalecanego dziennego spożycia, które wynosi średnio 30 gramów na osobę dorosłą.

Chrupiące Pieczone Ziemniaki:

Źródło: YouTube

Według serwisu błonnik przyczynia się do utrzymania zdrowego układu trawiennego, regularnych stolców, regulacji poziomu cukru we krwi i zwiększonego uczucia sytości. Jeśli do przygotowania potrawy z ziemniaków użyjesz obieraczki do warzyw, stracisz część z tych zalet – około połowa błonnika w ziemniakach znajduje się w ich skórce.

Dostarczają nam niestrawnej skrobi

Ziemniaki zawierają amylozę, odporną skrobię, która jest odporna na rozkład podczas trawienia i dlatego działa jako nierozpuszczalny błonnik i prebiotyk. Oznacza to, że służy jako pożywienie dla dobrych bakterii w jelitach i pomaga w przemieszczaniu produktów przemiany materii z trawienia przez przewód pokarmowy w stronę wydalania.

Jak zacząć się odchudzać? Zacznij od herbaty leczniczej w celu drenażu i detoksykacji

W badaniu przeprowadzonym w czerwcu 2019 r. wykazano również, że skrobie oporne zmniejszają reakcję cukru we krwi oraz poprawiają insulinooporność i wrażliwość, szczególnie u pacjentów z cukrzycą. Efekty te mogą pomóc zmniejszyć ryzyko raka okrężnicy i tworzenia się kamieni żółciowych, a także obniżyć poziom cholesterolu.

Zawierają dużo witaminy C

Witamina C jest przeciwutleniaczem, który zapobiega chorobom i wspomaga układ odpornościowy, chroni komórki przed uszkodzeniami, wspomaga syntezę kolagenu w tkankach i łagodzi stany zapalne. A ziemniaki są jego doskonałym źródłem. Według niego ziemniaki dawniej nazywano „cytrynami północy” ze względu na dużą zawartość witaminy C.

Są bogate w potas

Potas jest najobficiej występującym minerałem w ziemniakach, a jego zalety są wielorakie. Potas jest ważnym elementem układu nerwowego odpowiedzialnym za utrzymanie poziomu płynów komórkowych – pomaga także kontrolować ciśnienie krwi i może zmniejszać ryzyko udaru, jak wynika z badań opublikowanych w .

Pieczone ziemniaki trochę inaczej:

Jeden średni ziemniak zawiera 867 miligramów potasu, czyli około 25 do 30 procent dziennej dawki zalecanej dla dorosłych. Potas zawarty w ziemniakach pomaga w utrzymaniu pracy serca i mięśni oraz zapewnia prawidłowe nawodnienie.

Mogą przyczyniać się do utraty wagi

Nie mówimy oczywiście o smażonych frytkach, tłustym puree ziemniaczanym czy ziemniakach obtaczanych w maśle. Dieta redukcyjna obejmuje odpowiednio przygotowane ziemniaki gotowane lub pieczone. Jedno małe badanie opublikowane w grudniu 2022 r. wykazało, że po ośmiu tygodniach stosowania diety bogatej w ziemniaki uczestnicy doświadczyli zmniejszonej insulinooporności i utraty wagi.

Najgorszy pokarm dla układu odpornościowego? Podczas Świąt niektórzy zjadają to na kilogramy

Inne badanie wykazało, że osoby, które spożywały równe ilości całych gotowanych ziemniaków, białego ryżu lub białego makaronu penne przez trzy kolejne dni w losowej kolejności, stwierdziły, że czują się pełniejsze, bardziej zadowolone i chcą jeść mniej po zjedzeniu ziemniaków w porównaniu z ryżem lub makaronem. Ponieważ ziemniaki pomagają sycić więcej przy tej samej ilości kalorii, mogą pomóc zmniejszyć ogólne spożycie kalorii i pomóc w utracie wagi.

Fakty o ziemniakach

  • Ziemniaki to pogrubione kłącza wieloletniej rośliny bulwiastej z rodziny bakłażanów. Jest to roślina o kanciasto rozgałęzionej łodydze, która dorasta do jednego metra wysokości.
  • Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie uprawiano je na wyżynach Peru i Boliwii od 8 000 do 5 000 lat temu. Ziemniaki dotarły do ​​Europy w XVI wieku dzięki podróżom zamorskim.
  • Ziemniaki zawierają około 80% wody i 20% substancji stałych.
  • 20 kawałków pieczonych lub gotowanych ziemniaków ma tylko około 100 kalorii.
  • Każdy Czech zjada średnio 65 kilogramów ziemniaków rocznie.
  • Obecnie ziemniaki uprawia się w około 125 krajach na całym świecie.
  • Największy ziemniak na świecie rzekomo wyhodował w 2010 roku brytyjski rolnik. Ważyła 3,8 kilograma.

Ziemniaki w domu

Ziemniaki są nie tylko doskonałe do jedzenia, ale także pomagają w procesach oczyszczania. Jeśli np. masz zabrudzone dłonie od obróbki marchewki, dyni czy buraków, pocieraj dłonie obranym ziemniakiem. Niechcianą farbę, która w innym przypadku zatrzymuje dużo, można łatwo usunąć z rąk.

Walcz z kaszlem. Można sobie z tym poradzić, stosując skuteczne, domowe syropy i mikstury

A zmatowione sztućce można oczyścić dzięki ziemniakom. Ugotuj ziemniaki, a resztę wody, którą zostawisz w garnku, zachowaj na później. Namocz w nim sztućce na godzinę, a następnie wypłucz. Nie powinno być śladów zmatowienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *