Nazwane słodycze przydatne w diecie




W trosce o figurę nie trzeba rezygnować ze słodyczy. Ważne jest, aby prawidłowo wybierać desery i przestrzegać umiaru. Osoba o prawidłowej masie ciała może sobie pozwolić na około 50 gramów słodyczy dziennie, na przykład: łyżeczkę miodu, 15 gramów czekolady lub kilka suszonych owoców. Na kanale o zdrowym stylu życia opowiadali o słodyczach uznawanych za korzystne dla organizmu.

Zdjęcie: freepik

Dietetycy zalecają spożywanie słodyczy podczas odchudzania, ponieważ wzmagają one aktywność fizyczną, co pozwala na spalenie większej ilości kalorii w ciągu dnia, poprawiają nastrój, pomagają w krótkim czasie usunąć szkodliwe substancje z organizmu, a także są głównym źródłem rozpoczęcia metabolizmu.

Top 5 słodyczy, które są dobre na diecie.

Miód zawiera dość szeroką gamę witamin i mikroelementów. Produkt zawiera flawonoidy i olejki eteryczne, dzięki czemu działa przeciwzapalnie, co oznacza, że ​​pomaga w utrzymaniu odporności. Miód w plastrach miodu jest bardzo przydatny. W tym przypadku do wszystkich powyższych dodawane są korzystne substancje zawarte w propolisie, w tym niezbędne aminokwasy. Ta słodycz ma też wady – zwiększoną zawartość kalorii i możliwość wywoływania alergii.

Świeże owoce. Banany, persymony i morele są bogate w potas, dlatego są dobre dla osób cierpiących na choroby układu krążenia. Ponadto owoce są źródłem błonnika pokarmowego, czyli błonnika, który wspomaga prawidłową pracę jelit i rozwój mikroflory. Musimy jednak pamiętać, że bardzo słodkie owoce mają wysoką zawartość kalorii. Osobom dbającym o sylwetkę nie zaleca się spożywania ich w nocy. Lepiej spróbować jeść owoce na 6-7 godzin przed snem. Ponadto zawarty w nich cukier, jeśli jest spożywany w nadmiarze, może zwiększać tworzenie się gazów, wzdęcia, a także prowadzić do dyskomfortu i bólu brzucha.

Suszone owoce. Główną różnicą w stosunku do owoców jest to, że nie zawierają wody, dzięki czemu produkt jest bardziej skoncentrowany. W suszonych owocach gwałtownie wzrasta ilość mikroelementów, witamin i błonnika pokarmowego, ale z tego samego powodu ich zawartość kalorii jest kilkakrotnie wyższa niż w świeżych owocach.

Czekolada. Masło kakaowe, główny składnik prawdziwej czekolady, zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas linolenowy. Pomaga normalizować metabolizm tłuszczów i substancji tłuszczopodobnych, w tym cholesterolu. Naruszenie metabolizmu lipidów może prowadzić do powstawania płytek cholesterolowych w naczyniach krwionośnych, czyli do miażdżycy. Ponadto masło kakaowe zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które są również niezbędne dla organizmu jako budulec do tworzenia ścian komórkowych. Wadą jest to, że czekolada jest bogata w kalorie i może powodować reakcje alergiczne.

Marmolada i pianki. Produkty te można przygotować z dodatkiem roślinnego zamiennika żelatyny, substancji będącej jednocześnie polisacharydem. Prawoślaz zawiera dużo węglowodanów, fosforu i żelaza, a marmolada zawiera pektynę, która korzystnie wpływa na pracę trzustki.

Zauważyłeś błąd? Wybierz go i naciśnij Ctrl+Enter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *