Naukowcy: Zastąp jajka tym, aby mieć zdrowe serce i zmniejszyć ryzyko cukrzycy

Niemieccy naukowcy odkryli, że zastąpienie ich orzechami nie tylko nie zaszkodzi, ale przyniesie także wiele korzyści zdrowotnych. Naukowcy opublikowali wyniki swoich badań na stronie internetowej Springera.

Orzechy zamiast jajek

„Korzyści zdrowotne jaj są kontrowersyjne i nie zostały dokładnie zbadane ze względu na zawartość cholesterolu. Jednocześnie wykazano, że orzechy obniżają poziom cholesterolu we krwi” – ​​twierdzą naukowcy.

Jak podano w artykule, wyniki ich zakrojonego na szeroką skalę eksperymentu wykazały, że zastąpienie 50 gramów mięsa 30 gramami pełnego ziarna zmniejsza ryzyko chorób serca. Zastąpienie masła oliwą z oliwek zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia o 4%.

Jednocześnie, zdaniem badaczy, rezygnacja z jajek na rzecz orzechów pozwala zmniejszyć ryzyko chorób serca o 17% i cukrzycy o 18%.

Inne zalety orzechów

Białko i tłuszcz zawarte w orzechach dostarczają czystej energii dla centralnego układu nerwowego i jego „centrum kontroli”, czyli mózgu. Codzienne śniadanie składające się z 2-5 orzechów poprawia funkcje poznawcze (zdolność zapamiętywania, koncentracji i utrzymywania uwagi, umiejętność analizowania i porównywania różnych informacji itp.). Orzechy są szczególnie cenne w okresach wzmożonego stresu intelektualnego lub psychicznego: podczas intensywnej nauki języka, przed egzaminami, w okresach stresu. Regularne spożywanie orzechów może stanowić znaczące wsparcie w leczeniu zaburzeń depresyjnych i lękowych, a nawet znacząco opóźniać rozwój i postęp demencji starczej.

Wapń, fosfor, krzem, siarka to pierwiastki chemiczne występujące w wielu orzechach i odpowiedzialne za odnowę, odbudowę i wzrost tkanki kostnej. Ale jeszcze cenniejsze są zawarte w orzechach aminokwasy, z których w organizmie syntetyzowany jest kolagen – kolejny często zaniedbywany składnik kości. To właśnie kolagen zapewnia kościom elastyczność i wytrzymałość, a także pełni rolę elementu wiążącego wapń. Dlatego orzechy można nazwać produktem niezastąpionym w diecie kobiet po 40. roku życia, u których ryzyko zachorowania na osteoporozę wzrasta z każdym kolejnym rokiem. Elastyczność skóry, włosów i paznokci to także zasługa kolagenu. Regularne spożywanie orzechów pozwala szybko przywrócić strukturę skóry i jej przydatków, zwiększa koloryt, zmniejsza łamliwość włosów i paznokci oraz przyspiesza ich wzrost.

Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *