Naukowcy: Witamina ta podwaja utratę wagi bez stosowania diety

Wyniki wykazały, że osoby przyjmujące witaminę D straciły 3,5 kilograma po sześciu tygodniach przyjmowania witaminy D. Podczas gdy w grupie placebo nie nastąpiła znacząca utrata masy ciała.

Autorzy badania twierdzą, że witamina D może sprzyjać utracie wagi poprzez wpływ na kilka czynników, w tym:

  • Równowaga hormonalna – wit. D może pomóc w regulacji hormonów wpływających na apetyt i metabolizm.
  • Zmniejszenie stanów zapalnych – wit. D może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego, który może przyczyniać się do odkładania tłuszczu.
  • Poprawa mikrobiomu robaka – wit. D może pomóc w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej, która może odgrywać rolę w regulacji masy ciała.

„Jeśli jednak szukasz sposobu na schudnięcie, zażywaj wit. D może być łatwą i bezpieczną opcją do wypróbowania. Nie zapomnij skonsultować się z lekarzem przed zażyciem leków i suplementów” – dzielą się naukowcami.

Inne zalety wit. D

Wit. D:

  • zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój kości, zapobiega rozwojowi krzywicy i osteoporozy regulując gospodarkę mineralną;
  • wspomaga napięcie mięśniowe, poprawia odporność, jest niezbędny do funkcjonowania tarczycy i prawidłowego krzepnięcia krwi;
  • pomaga organizmowi przywrócić błony ochronne wokół nerwów;
  • uczestniczy w regulacji ciśnienia krwi i pracy serca;
  • zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych.

Codzienne zapotrzebowanie na wit. D wynosi 2,5-5 mcg. Zwiększeniu zapotrzebowania na niego sprzyja brak promieniowania ultrafioletowego, naturalnie ciemna skóra, podeszły wiek, wegetarianizm i przestrzeganie diet niskotłuszczowych, zaburzenia trawienia, ciąża i karmienie piersią, a także okresy intensywnego wzrostu i rozwoju. Osoby takie potrzebują dodatkowego spożycia witaminy D.

Podczas leczenia dużymi dawkami wit. Zaleca się jednoczesne przepisanie wit. A (retinol), a także kwas askorbinowy (witamina C) i witaminy z grupy B.

Pod warunkiem, że organizm otrzyma wystarczającą ilość promieniowania ultrafioletowego, zapotrzebowanie na witaminę D zostanie w pełni zrekompensowane. Jednak ilość jego syntezy pod wpływem światła słonecznego zależy od takich czynników jak:

  • długość fali światła (najskuteczniejsze jest widmo średniej długości fali, które odbieramy rano i o zachodzie słońca);
  • początkowa pigmentacja skóry i (im ciemniejsza skóra, tym mniej witaminy D powstaje pod wpływem światła słonecznego);
  • wiek (starzejąca się skóra traci zdolność do syntezy witaminy D);
  • poziom zanieczyszczenia atmosfery (emisje przemysłowe i pyły nie przepuszczają widma promieni ultrafioletowych wzmagających syntezę witaminy D, co wyjaśnia w szczególności wysoką częstość występowania krzywicy u dzieci żyjących w miastach przemysłowych w Afryce i Azji).

Więcej:

Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *