Naukowcy: To najbardziej przydatny sok na cukrzycę

Badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrients wykazało, że picie soku z marchwi może pomóc wzmocnić układ odpornościowy i zmniejszyć stan zapalny w cukrzycy. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Uniwersytetu Południowej Danii, pisze „New York Post”.

Sok z marchwi na cukrzycę

Przeprowadzono eksperyment dotyczący picia soku z marchwi na ochotnikach w wieku od 20 do 55 lat. Zbadano ich przed i po rozpoczęciu picia.

Okazało się, że sok z marchwi, dzięki zawartości aktywnych związków biologicznych, falkarinolu i falkarindiolu, jest w stanie zmniejszyć stany zapalne w organizmie. Dotyczy to zwłaszcza pacjentów chorych na cukrzycę i chorych na nowotwory. Wiadomo, że stan zapalny odgrywa kluczową rolę w rozwoju i postępie cukrzycy typu 2. Głównym źródłem stanu zapalnego we wczesnych stadiach choroby jest trzewna tkanka tłuszczowa.

„Spożycie soku z marchwi wpływa na cytokiny przeciwzapalne w próbkach osocza” – stwierdzono w badaniu. Autorzy zauważają, że potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić wpływ soku z marchwi na funkcje odpornościowe i stany zapalne.

Opinia lekarzy: Nie zapomnij o świeżej marchewce

„Marchew jest dietetycznym źródłem beta-karotenu, prekursora witaminy A, niezbędnej dla naszego układu odpornościowego” – wyjaśnia dietetyk Ilana Muelstein.

Dodaje, że dobrze byłoby zobaczyć takie same wyniki w badaniach dotyczących spożycia świeżej marchewki, a nie samego soku. Przecież zawiera także błonnik, który dostarcza organizmowi dodatkowych korzyści – działa na przykład jako prebiotyk, poprawiając zdrowie jelit. Ale nie można ich znaleźć w soku. Błonnik może również pomóc kontrolować poziom cukru we krwi, co może dodatkowo pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie” – powiedział dietetyk.

Ekspert dodaje, że witaminę A zawiera olej rybny, wątroba, produkty mleczne i żółtko jaja.Roślinnymi źródłami pokarmów bogatych w karotenoidy są nie tylko marchew, ale także inne warzywa i owoce w odcieniach żółci, pomarańczy i czerwieni: dynia, morela, rokitnik zwyczajny, persimmon, mango.

Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *