Najlepsze zimowe śniadanie obniżające cholesterol i cukier

Dietetyk Vera Kulin dzieli się zaleceniami dotyczącymi zdrowych zimowych płatków śniadaniowych, które obniżają poziom cholesterolu i cukru. Ekspert zauważa, że ​​przy wyborze zbóż należy kierować się indeksem glikemicznym, który określa szybkość uwalniania glukozy do krwi. Ekspert wskazuje najlepsze opcje w tym przypadku. Należą do nich owies, komosa ryżowa, kasza gryczana, jęczmień perłowy, fasola, ryż brązowy.

Zimowy wybór śniadaniowy obniżający poziom cholesterolu i cukru

id=”izbor-na-zimna-zakuska,-koiato-svalia-kholesterola-i-zakharta”>

Płatki owsiane (długo gotowane) – są bogate w rozpuszczalny błonnik, który obniża poziom cholesterolu. Zawierają białka, witaminy z grupy B i magnez.

Komosa ryżowa – posiada kompletny skład aminokwasowy i jest doskonałym źródłem białka. Jest bogaty w żelazo, magnez, fosfor i inne minerały.

Gryka – zawiera potas, magnez, cynk i witaminy z grupy B. Posiada najwyższy poziom przeciwutleniaczy wśród zbóż.

Jęczmień perłowy – bogaty w błonnik, który korzystnie wpływa na zdrowie jelit. Jest źródłem witamin z grupy B, żelaza i magnezu.

Soczewica jest doskonałym źródłem białka, szczególnie dla wegetarian. Zawiera kwas foliowy, żelazo i potas.

Fasola – jest bogata w białko, błonnik i minerały. Obniża poziom cholesterolu i utrzymuje poziom cukru we krwi.

Ryż brązowy – bogaty w błonnik, minerały i witaminy z grupy B.

Pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.

Niektóre korzyści zdrowotne wynikające z brązowego ryżu obejmują:

  • poprawa metabolizmu;
  • usunięcie nadmiaru wody z organizmu;
  • zapobieganie wrzodom i zapaleniu żołądka;
  • regulacja poziomu glukozy we krwi;
  • oczyszczanie naczyń krwionośnych.

Jeśli odchudzasz się lub jesteś na diecie, wybierz ryż brązowy. Dobrze zaspokaja głód i pomaga kontrolować spożycie kalorii. Nawiasem mówiąc, ryż brązowy zawiera trzy razy więcej magnezu niż ryż biały. Jest dobry dla zębów i kości. Wybierz tę opcję, jeśli masz wysoki poziom cholesterolu we krwi.

Ważne: ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zawiera porady lekarskiej ani nie zastępuje zbilansowanej diety. Skonsultuj się z lekarzem w celu uzyskania leków, diagnozy i innych porad medycznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *