Najgorszy pokarm dla układu odpornościowego? Podczas Świąt niektórzy zjadają to na kilogramy

W związku z wakacyjnym jedzeniem od zawsze mówi się głównie o jego wpływie na naszą sylwetkę. Ale przyrost masy ciała to nie jedyna rzecz, jaką może powodować świąteczne menu. Według immunologa wszechobecny cukier jest jedną z przyczyn osłabienia naszego układu odpornościowego. A jeśli zjesz jego większą ilość, możesz zmniejszyć zdolność organizmu do obrony przed wirusami i bakteriami, które mogą przedostać się do twojego organizmu.

Cukier to nasz największy wróg nie tylko od święta. Według immunologa niekorzystnie wpływa także na nasz układ odpornościowy

Aby móc polegać na zdrowym organizmie, który będzie w stanie obronić się przed epidemiami chorób układu oddechowego, grypą i wirusami, musimy o niego należycie dbać. Zróżnicowana dieta, ruch na świeżym powietrzu i dobry sen to podstawy dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. I dlatego powinniśmy bardzo uważać na to, co nakładamy na talerz, i to nie tylko w czasie wakacji. Według immunologa jeden ze składników, który spożywamy w dużych ilościach podczas wakacji, bezpośrednio odpowiada za zmniejszenie mechanizmów obronnych organizmu.

Dlaczego cukier tak bardzo nam szkodzi, jak jeść mniej cukru w ​​Święta i jak przygotować proste, zdrowe kuleczki bez cukru według przepisu naszego czytelnika?

Czym jest układ odpornościowy i z czego się składa:

Źródło: YouTube

Wpływ cukru na układ odpornościowy

Jeśli chodzi o układ odpornościowy człowieka, w zwykłej żywności niewiele jest składników bardziej szkodliwych niż cukier. A jeśli spojrzeć na swoje świąteczne menu, niewiele osób może powiedzieć, że do kawy lub herbaty nie miało bułki, piernika, pracy czy koła linzskich ciasteczek.

Choć mówi się „wszystko z umiarem”, w czasie wakacji zazwyczaj coś idzie nie tak i nagle znajdujemy się w sytuacji, w której wypychamy dziesiąty ul.

Co po świątecznym obżarstwie? Błędem jest popadanie ze skrajności w skrajność, mówi ekspert

„Wysoki poziom cukru we krwi jest spowodowany wieloma czynnikami. Najczęściej jednak jest to spożycie zbyt dużej ilości cukru w ​​diecie. Następnie rozpoczyna się błędne koło insulinooporności i otyłości, które wypiera cytokiny zapalne, uszkadza naczynia krwionośne i aktywuje układ odpornościowy, aby naprawić te obszary” – powiedziała immunolog i alergolog Heather Moday dla US News Channel

A kiedy układ odpornościowy człowieka jest obciążony, jego organizm jest narażony na zwiększone ryzyko zarażenia się chorobami zakaźnymi.

„Wysoki poziom cukru we krwi bardzo odwraca uwagę naszego układu odpornościowego i toruje drogę niebezpiecznym bakteriom i wirusom przedostawania się przez mechanizmy obronne naszego organizmu” – mówi lekarz medycyny funkcjonalnej, który koncentruje się na znalezieniu prawdziwej przyczyny choroby, zamiast na wielokrotnym jej tłumieniu. objawy.

Cukier kontra sól: co jest bardziej niebezpieczne dla zdrowia? Dawka śmiertelna nie jest tak wysoka

Według nich nadmierne spożycie cukru może prowadzić do osłabienia układu odpornościowego człowieka. Ale cukier przyczynia się do zakłócenia funkcji układu odpornościowego i stanów patologicznych, nawet zgodnie z tym.

Jak jeść mniej cukru

Usunięcie nadmiaru cukru z diety może wówczas nie tylko pomóc w zakończeniu tego cyklu, ale może go całkowicie odwrócić. Zdaniem immunologa ograniczenie spożycia cukru to jeden z najskuteczniejszych sposobów wzmocnienia układu odpornościowego.

A jeśli mówimy o Bożym Narodzeniu, istnieje wiele sposobów na ograniczenie spożycia cukru. „Częściowym rozwiązaniem jest zmniejszenie o połowę ilości cukru już przy przygotowywaniu słodyczy. Tłuste tłuszcze można także zastąpić masłem. Niektóre można zastąpić suszonymi owocami lub orzechami. Zdrowszym wariantem mogą być także słodycze nieupieczone, do których wykorzystuje się suszone owoce i orzechy. Wtedy nie trzeba w ogóle używać cukru” – radzi na swojej stronie internetowej terapeutka żywieniowa Šárka Jakešová.

Ważną radą jest także to, aby nie zastępować pełnowartościowego jedzenia słodyczami, co często ma miejsce w kontekście świątecznego dobrego samopoczucia i obfitości. Słodycze jedz tylko jako deser po posiłku razem z owocami. Zjesz go znacznie mniej. Ustal także ilość sztuk dziennie, której nie chcesz przekroczyć i podawaj na talerzu, którego nie uzupełniasz w ciągu dnia.

Przepis na cukierki bez cukru

Nasza czytelniczka Ludmila Jačková z Pragi, która przygotowuje go już dziesiąty rok, podzieliła się swoim przepisem na świąteczne ciasteczka, które nie zawierają ani grama cukru. Wielką zaletą tego świątecznego wypieku jest to, że za każdym razem jest inny, a jednocześnie tak samo prosty, zdrowy, bez cukru, a mimo to pyszny. Ale uważaj, to nie znaczy, że nie ma kalorii!

Sól zamiast złota? Naukowcy odkryli, że sezonowanie może powodować przedwczesną śmierć

„Wymyśliłam ten cukierek jakieś dziesięć lat temu, kiedy zaczął mi się nie podobać mocny słodki smak klasycznych cukierków i denerwowało mnie to, że zawsze przybierałam na wadze w czasie świąt Bożego Narodzenia. Dlatego pomyślałam, że spróbuję wymyślić coś prostego ze składników, które mam w domu na kilka dni przed świętami. I tak bawiłam się w psa i kota i, o dziwo, wyszło fantastycznie” – twierdzi czytelnik.

Czego będziesz potrzebować:

  • Orzechy różnego rodzaju
  • Nasiona dyni lub słonecznika (ale także innych).
  • Plasterki kokosa
  • Suszone owoce – śliwki, daktyle, figi
  • Syrop warzywny – daktylowy, klonowy
  • Olej kokosowy lub masło, masło orzechowe

Metoda:

  1. Przepis jest prosty, wystarczy wziąć wszystkie składniki i zmiksować je za pomocą wydajnego miksera kuchennego lub robota kuchennego. Najpierw wymieszaj z grubsza mieszankę orzechów i nasion, a nawet plasterków kokosa. Ile masz, tyle dajesz.
  2. Następnie dodawaj po kawałku suszone owoce, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ale najwięcej powinny stanowić orzechy i nasiona. Wystarczy około jedna trzecia suszonych owoców, ale jeśli dodasz pół na pół, nic nie zaszkodzi. Cukierki będą „bardziej wilgotne”.
  3. Mieszankę można doprawić syropem roślinnym, olejem kokosowym, masłem orzechowym lub ulubionymi przyprawami, np. cynamonem.
  4. Ciasto powinno mieć ciągłą konsystencję. Uformować kulę i schłodzić w lodówce.
  5. Następnie formuj małe kulki. Przygotuj zmielone orzechy, mak, kokos, gorzkie kakao i zawiń w nie gotowe kulki. Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *