Mleka roślinne można znaleźć zarówno w kawiarniach, jak i na półkach supermarketów. I nie jest to już tylko mleko sojowe. Tak naprawdę, jeśli szukasz alternatywy dla mleka krowiego, masz naprawdę szeroki wybór, co prowadzi nas do dzisiejszego tematu – Co jest lepsze – mleko owsiane czy migdałowe?
Zobacz więcej:
Jeśli zastanawiasz się, jak konkurują ze sobą te dwie alternatywy, dzisiaj pokażemy Ci ich wartości odżywcze, abyś mógł wybrać, po której stronie w walce na mleko owsiane vs mleko migdałowe.
Informacje o wartościach odżywczych mleka owsianego:
Na 1 filiżance
Kalorie: 120
Węglowodany: 16 g
Tłuszcz: 5g
Białko: 3 g
Wapń: 350 mg
Informacje o wartościach odżywczych mleka migdałowego:
Na 1 filiżance
Kalorie: 39
Węglowodany: 3 g
Tłuszcz: 2,5 g
Białko: 1 g
Wapń: 482 mg
Jak widać, mleko owsiane ma niższą zawartość białka i więcej węglowodanów niż większość opcji, ponieważ jest wykonane z owsa. Z drugiej strony zawiera niewielkie ilości beta-glukanu, który wspomaga zdrowie serca i jelit. Mleko migdałowe prawie nie zawiera białka ani innych składników odżywczych. Co zatem jest zdrowsze?
Jeśli liczysz węglowodany, lepiej będzie unikać mleka owsianego. Jeśli nie jesteś na diecie niskowęglowodanowej, mleko owsiane ma o wiele więcej składników odżywczych niż mleko migdałowe – zwłaszcza jeśli kupujesz je w sklepie, ponieważ jest wzbogacone w fosfor i potas.